Noaptea minții în Consiliul Local Roman: hotărâre respinsă deși toți consilierii păreau că și-o doresc

de | 26/03/2021 | Local, Administrație

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de Consiliu Local era un proiect de hotărâre prin care restaurantele ar fi fost scutite de plata taxei de ocupare a spațiului public pentru terase. Măsura nu este una nouă, anul trecut restaurantele beneficiind de aceeași scutire.

După ce consilierii locali PSD și primarul Leonard Achiriloaei s-au felicitat reciproc pentru consensul necesității unei astfel de măsuri, lucrurile s-au complicat subit când s-a trecut la vot.

Mai întâi s-au votat cele două amendamente depuse de consilierul PNL Roxana Iorga și consilierul ÎPM Teodora Baciu. Prima dorea ca măsura să fie extinsă pe toată perioada stării de alertă, a doua dorea ca, indiferent dacă va fi stare de alertă sau nu, măsura să fie extinsă până la 31 decembrie.

Consider că scutirea trebuie să fie până la sfârșitul anului pentru că e posibil ca starea de alertă să înceteze la un moment dat, dar domeniul HORECA a fost foarte afectat și atunci, chiar dacă vor avea activitate și sperăm să aibă activitate și să ne revenim la normal mai curând, îi ajutăm și pe cei din domeniu dar și pe romașcani încurajând astfel economia locală.

Teodora Baciu

Lucrurile păreau simple de tranșat: unul din amendamente va trece la vot și hotărârea va fi aprobată lejer. Dar nu s-a întâmplat asta, spiritele destul de încinse fiind inflamate și mai tare de declarația viceprimarului Radu Samson.

Aș adăuga că apreciez modificările propuse de cele două doamne, mi se par oportune. Nu avea sens felul în care a fost propus proiectul, adică data de 30 iunie nu avea nici o logică. Modificările sunt bine-venite și fac proiectul votabil.

Radu Samson

Și a urmat o demonstrație clară că orgoliul politic contează mai mult decât interesul cetățeanului și că argumentele logice nu contează: consilierii PNL și USR-Plus (10 la număr) au votat amendamentul depus de Roxana Iorga iar consilierii PSD și ÎPM (în total 7) l-au votat pe cel depus de Teodora Baciu, prin urmare nici unul nu a întrunit minimum de 11 voturi necesar.

Când s-a trecut la votul proiectului în forma inițială … surpriză totală: consilierii PNL și USR-Plus nu l-au votat. Faptul că proiectul a fost depus de “rivalii” de la PSD și că aceștia nu au fost de acord cu amendamentul propus de un consilier PNL a contat mai mult decât interesul comunității.

La finalul ședinței consilierul local PNL Adrian-Alin Tănase a încercat să readucă în discuție proiectul dar elanul i-a fost tăiat de colegii de partid.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.