Sindicatele din învăţământ, din nou nemulţumite de Ministerul Educaţiei

de | 04/04/2021 | Educație

Modificarea structurii anului şcolar a adus modificări şi în salarizarea şi acordarea concediilor profesorilor. Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare instrucţiuni pentru școli privind efectuarea concediului de odihnă şi salarizarea, ca urmare a schimbării structurii anului şcolar.

Noua structură prevede ca vacanţa de primăvară să fie în perioada 2 aprilie – 4 mai pentru toţi elevii, cu excepţia claselor terminale, care vor avea cursuri online în perioada 12 aprilie-29 aprilie.

În aceste condiţii, cadrele didactice  sunt forţate să intre în concediu de odihnă, cu excepţia celor care predau la clasele a VIII-a şi a XII-a, educatoarelor și a celor care fac parte din comisiile de înscriere a elevilor pentru clasa pregătitoare.

Cererile pentru concediile de odihnă au fost completate de către angajaţii din învăţământ la începutul anului şcolar, dar se pare că acestea nu vor mai fi respectate. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ,,SPIRU HARET” consideră că Ministerul Educaţiei face o nedreptate cadrelor didactice şi că toate aceste decizii ar fi trebuit discutate în şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Sindicatele au înaintat o adresă Ministerului Educaţiei în care atrag atenţia că această decizie este un abuz.

Conform legii, programarea concediului de odihnă este atributul exclusiv al consiliului de administraţie al unităţii şcolare, neputând fi impuse perioade obligatorii de concediu, în lipsa unei dispoziţii legale exprese. În urma adresei depuse la minister, sindicatele nu au primit niciun răspuns.

adresă a sindicatelor către Ministerul Educației

În răspunsul trimis, Ministerul Educației arată că s-a răzgândit și spune că dascălii nu sunt obligați sa intre în concediu de odihnă, ci doar recomandă acest lucru.

adresa Ministerul educatiei concediu profesori

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.