Camera de Comerț Neamț: „Statul are restanțe la plata concediilor medicale și a șomajului tehnic”

de | 13/04/2021 | Economic, Județean

Întârzierile foarte mari ale Casei de Asigurări de Sănătate la plata concediilor medicale atât pentru incapacitate temporară de muncă datorată bolilor obișnuite cât și pentru infecția cu SARS COV-2 sau carantinei, vin să se adauge întârzierilor la plata ajutorului de șomaj tehnic și celorlalte probleme cu care se confruntă firmele de mai bine de un an. Informația este prezentată într-un comunicat de presă al Camerei de Comerț și Industrie Neamț. Conform documentului, în județul nostru sunt firme care au depus dosarul de decontare pentru concedii medicale din luna octombrie 2020 și nu au primit sumele nici în prezent.

Deși Guvernul României a promis ajutoare importante pentru sprijinirea mediului privat destabilizat de pandemie și de măsurile restrictive impuse de autorități nu numai că acestea nu s-au concretizat dar și decontarea unor drepturi bănești ale salariaților este lăsată tot pe umerii firmelor.

Facilitățile privind neinstituirea dobânzilor si penalităților la datoriile față de bugetul de stat s-au încheiat la 31.03.2020 iar posibilitatea de eșalonare a restanțelor contribuabililor la data de 31.03.2021 dar Guvernul nu spune nimic despre restanțele bugetului de stat la plata către firme a concediilor medicale sau a ajutorului pentru șomajul tehnic.

Camera de Comerț și Industrie Neamț propune compensarea datoriilor firmelor către bugetul de stat cu sumele pe care acestea le au de recuperat de la buget pentru concediile medicale și pentru ajutorul de șomaj tehnic lucru absolut necesar pentru a scădea cât de cât presiunea pe sectorul privat.

In acest sens, împreună cu celelalte camere de comerț județene și Camera de Comerț a României s-au făcut demersurile necesare către Guvernul României pentru a emite în regim de urgență un act normativ care să permită compensarea datoriilor între ceea ce firmele au de plătit pentru buget și datoriile bugetului către firme.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.