Primarii din zona Romanului au fost informați, în ședința ADI Eco Neamț, că operatorul de salubritate intenționează să majoreze tarifele pentru serviciile prestate. Primarii au aflat de această intenție în cadrul întâlnirii de miercuri, 27 martie. Supriza a fost una neplăcută, iar reacțiile edililor au fost pe măsură. Reprezentanții localităților au spus că nu pot fi de acord cu așa ceva.
„Eu am ajuns mai târziu la ședință, nu am prins toate discuțiile. Încă nu am văzut tarifele, ni s-a promis că vom primi propunerile pentru noile tarife pe email. Sunt curios care vor fi acestea.”
Vasile Băbuță, primarul comunei Gâdinți
„Nu sunt de acord cu așa ceva. Abia am reușit, de câteva luni, să îi determinăm pe oameni să ducă sacii de gunoi la platforme și să semneze contract cu Rossal. Cum să le zic eu, acum, că nu o să-i mai coste 3 lei, ci 10,66 lei fără TVA pentru gunoiul dus la platformă și 13,88 lei pentru cel luat de la poartă? Vă dați seama ce înseamnă asta lunar pentru o familie cu doi, trei copii?”
Dan Lupu, primarul comunei Trifești
Alți primari au mai reclamat faptul că operatorul de salubritate trimite aceeași mașină pentru a lua toate tipurile de deșeuri, chiar dacă gunoiul a fost strâns separat de cetățeni, pe principiul colectării selective.
Am încercat să obținem un punct de vedere de la managerul Rossal, dar acesta a transmis că este plecat din localitate pentru mai multe zile. În schimb, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Neamț, Adrian Diaconu, a declarat că această majorare de tarif este justificată prin două acte normative aprobate de Guvernul României.
„De la 1 ianuarie, operatorul de salubritate este obligat să plătească 30 lei/ tonă (n.r. – cantitate eliminată prin depozitare, adică nereciclată), taxă de contribuție la economia circulară. Și tot de la 1 ianuarie a fost majorat salariul minim pe economie. Aceste costuri suplimentare au determinat operatorul să ceară majorarea de tarif. Și nu e vorba de tarif lunar cel de 10,66 lei, respectiv cel de 13,88 lei, este vorba de tarif per tonă. Majorările de tarif propuse de operator vor însemna creșteri de 10 – 15%, maxim 20%.”
Adrian Diaconu, președinte ADI Eco Neamț
Întrebat de ce se apelează la majorarea de tarif și nu la încurajarea colectării selective a deșeurilor, astfel încât la depozitul de la Girov să ajungă mai puțin gunoi, Adrian Diaconu a spus că proiectul este abia la început.
„Aproximativ 70% dintre cetățeni au contract, mai este de lucrat pe partea de contractare fiindcă și acolo este o țintă de atins. Apoi, operatorul spune că multe dintre deșeurile colectate selectiv sunt contaminate și că din acest motiv vine cu aceeași mașină și strânge sacii. Faptul că cetățenii nu înțeleg exact cum să strângă separat gunoiul înseamnă și o vină a operatorului de salubritate. Dar activitatea este la început, sunt lucruri care se reglează cu trecerea timpului.”
Adrian Diaconu, președintele ADI Eco Neamț
Președintele ADI Eco Neamț a precizat că se ia în calcul posibilitatea ca, din 2020, tariful către operatorul de salubirtate să fie înlocuit cu o taxă. Această taxă ar urma să fie plătită către primărie și, teoretic, ar însemna că autoritățile locale ar avea un cuvânt mai greu de spus în relația cu operatorul de salubritate.
De precizat că Primăria Roman, în ceea ce privește tarifele de salubritate stradală, a aprobat în luna ianuarie majorarea de tarif cerută de operator.
0 Comentarii