Ministrul Sănătății, contre cu prefectul Lazăr. De suferit, suferă pacienții non-COVID din județul Neamț

de | 08/07/2020 | Sănătate, Județean

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a afirmat în conferința de presă de marți, 7 iulie, că situația de la Spitalul Municipal de Urgență Roman – care primește pacienți cu mult peste capacitate din cauză că Spitalul Județean deservește doar pacienți cu COVID-19 – nu poate fi rezolvată pentru că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț nu a primit un răspuns de la Ministerul Sănătății. 

Avem prima adresă, din 23 iunie, prin care DSP Neamț a cerut, a propus Ministerului Sănătății scoaterea Spitalului Județean Neamț din lista spitalelor suport COVID și desemnarea spitalului din Târgul Neamț ca spital COVID. Această cerință este legitimă. Spitalul Județean de Urgență Neamț are azi internați 21 de pacienți internați cu SARS-COV 2 și 32 de pacienți suspecți, fiind ocupat doar 6% din totalul numărului de paturi. Iar la Spitalul Bisericani nu mai avem internat niciun pacient cu COVID-19. Pe 19 iunie, SJU Neamț a solicitat deschiderea unor secții medicale, doar că soluția a fost considerată neconformă întrucât circuitele COVID și non-COVID nu pot fi complet separate din cauza arhitecturii și infrastructurii spitalului. Neprimind niciun răspuns până la acest moment de la Ministerul Sănătății, astăzi, în data de 7.07, DSP a făcut o nouă adresă, o revenire la adresa din 23 iunie. Cer ferm Ministerului Sănătății să redeschidă Spitalul Județean cazuistii generale, nu mai există o logică corectă pentru care Spitalul Județean Neamț să rămână spital COVID. 

George Lazăr, prefectul județului Neamț

L-am întrebat pe prefectul Lazăr dacă, în afară de adrese, nu există între instituțiile județene și Ministerul Sănătății o comunicare directă și ce ar trebui să înțeleagă oamenii care au nevoie de îngrijiri medicale sau personalul medical de la Spitalul Roman, care se plânge de epuizare de mai multe săptămâni, dar fără un răspuns și fără ca în aceste luni să fi existat o detașare a altor cadre medicale, din alte unități. Aceasta, în condițiile în care un singur pacient din Spitalul Județean este deservit de zeci de angajați. 

Cum prefectul nu a răspuns întrebărilor inRoman.ro, am luat legătura cu ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a declarat că situația redeschiderii Spitalului Județean Neamț se rezolvă la nivel local, fiind în sarcina DSP Neamț. 

Domnul prefect este într-o eroare maximă. Decizia nu o ia ministerul. După cum știți, pe 18 mai, după încetarea stării de urgență, fiecare unitate medicală care este suport COVID solicită evaluarea Direcției de Sănătate Publică din acel județ. În măsura în care încă există patologie COVID, acești pacienți dacă pot fi relocați sau transferați către o unitate de fază I, fază II (n.r. – adică la Iași) sau dacă spitalul are un compartiment unde pot fi transferați acești pacienți, cu toate dotările necesare și cu personal, atunci se face reevaluarea acelei unități de către DSP, pe circuite, la situația anterioară. În măsura în care este posibil, acel spital poate redeveni spital non-COVID. Fiecare manager de spital își poate evalua spitalul. În măsura în care patologia îi permite, poate solicita DSP în orice moment evaluarea și schimbarea în patologie non-COVID. Dar acest lucru ține foarte mult de dezvoltarea patologiei în județul respectiv. Însă e o decizie strict locală, fiindcă sunt cazuri particulare de evoluție. Vreau să precizez că toate spitalele care sunt suport COVID în momentul acesta își suspendă activitatea de suport COVID dacă nu mai au cazuri, își desfășoară activitatea, iar în eventualitatea reizbucnirii unui număr mare de cazuri, își pot relua activitatea suport COVID. Direcția de Sănătate Publică este cea dă o autorizație de funcționare, chiar și provizorie, pentru orice unitate medicală. Nu trebuie ordin de ministru pentru așa ceva.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

De ce este importantă pentru pacienții din tot județul si pentru personalul de la Spitalul Roman redeschiderea Spitalului Județean Neamț. Două mărturii, sub protecția anonimatului, ale angajaților din spital:

  • Se operează la greu… pe grabă, pacient după pacient. Suntem epuizați! sunt 4-5 operații pe zi în unele zile, e un volum foarte mare de muncă. Nu mai putem! Am ajuns să umblăm cu pastile după noi, să facem față.
  • La începutul săptămânii erau tărgi cu pacienți și în curte, si pe holu CPU, era plin. Numai cazuri grave. Așteptau cei de la ambulanță la rând, cu pacienții, și nu aveau unde să-i lase.

Directorul DSP Neamț, Radu Firăstrău, a precizat că ministrul are dreptate când spune că pentru redeschiderea Spitalului Județean nu este nevoie de ordin de ministru, dar că includerea Spitalului din Tg. Neamț pe lista spitalelor suport COVID trebuie făcută neapărat prin ordin de ministru.

Noi am pregătit totul, inclusiv am convins medici să accepte detașarea pentru a se face o linie de gardă ATI la Tg. Neamț și, dacă e cazul, să transferăm aparatură pentru această perioadă. Imediat ce ordinul de ministru este modificat, dacă domnul ministru acceptă propunerea noastră, Spitalul Județean va putea fi redeschis, iar pacienții pozitivi sau suspecți de COVID, transferați la Târgu Neamț.

Radu Firăstrău, director DSP Neamț

O altă soluție pentru redeschiderea Spitalului Județean, cea pe care a indicat-o și ministrul Tătaru, este transferul pacienților de la Spitalul Județean la Spitalul de Boli Infecțioase Iași (spital faza I) sau la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi (spital faza II).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.