Partidul Național Liberal a lansat programul de guvernare: Dezvoltăm România prin investiții în creșterea nivelului de trai!

de | 20/11/2020 | Politică, Comunicate de presă, Național

Partidul Național Liberal a lansat în dezbatere publică programul de guvernare, document la care au contribuit peste 470 de specialiști.

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că programul este un plan de dezvoltare naţională şi că „nimeni nu va fi lăsat în urmă în România pe care ne-o imaginăm şi pe care o vom construi”.

”Pe 6 decembrie, toţi suntem puşi în faţa unei alegeri decisive: mergem mai departe şi punem în aplicare programul de dezvoltare a României sau nu. Asta este dilema – atât de simplă, dar atât de importantă. Ziua de 6 decembrie reprezintă un moment de referinţă în istoria României. Pe 6 decembrie lăsăm în urmă ceea ce ne dezbină, lăsăm în urmă stângăciile şi nerealizările noastre şi ne unim forţele pentru România. Nimeni nu va fi lăsat în urmă în România pe care ne-o imaginăm şi pe care o vom construi, dar nimeni nu trebuie să lipsească de la acest efort naţional. 6 decembrie este un apel naţional pentru o cauză naţională. Aici nu e vorba despre partizanate politice, este vorba despre viitorul României, despre ceea ce se va întâmpla cu noi toţi. Acest plan e bine fundamentat, relevă cele mai bune practici internaţionale, dar – evident – adaptat la nevoile româneşti. Acesta e planul pentru dezvoltarea noastră naţională. Tocmai acest plan a determinat autorităţile europene să aibă încredere în noi şi să pună la dispoziţia României peste 80 miliarde de euro”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban.

Programul Guvernului PNL va fi o oportunitate pentru dezvoltarea județului Neamț, pentru că asta își doresc nemțenii.

Detalii din programul de guvernare 2021-2024

Politica PNL prioritizează investițiile și folosește fondurile europene. Investițiile în spitale, în școli ori în transportul public vor crește nivelul de trai. Investițiile în infrastructură duc la creșterea competitivității companiilor românești și vor atrage noi investiții private. Creșterea economică va fi una sănătoasă, cu o inflație scăzută, așadar creșterile de venituri vor fi reale, iar salariile, pensiile și alocațiile își păstrează puterea de cumpărare. 

• Realizăm cea mai mare creșterea economică din UE în următorii 4 ani: ritm de creștere de peste 6% în 2024, majorăm PIB-ul României cu peste 450 miliarde lei, până la peste 1.500 miliarde lei la finalul lui 2024. PIB-ul pe locuitor: România va depăși 85% din media UE27 la finalul lui 2024
• Creăm peste 560.000 noi locuri de muncă mai bine plătite
• Salariul mediu net va crește cu aproape 50% față de nivelul din 2020 și va ajunge la cca. 1.000 Euro/lună în 2024
• Majorăm valoarea punctului de pensie cu 46% până în 2024 față de 2019, de la 1.265 lei în 2019 la 1.840 lei în 2024. Pensia media anuală va crește cu cca 536 lei, până la aproape 2.000 lei în 2024 față de nivelul din 2020.
• Creștem puterea de cumpărare cu peste 30% , reducem inflația anuală sub 2%

Fonduri europene

România are o oportunitate istorică de finanțare a unei dezvoltări rapide. Președintele Iohannis a negociat la Bruxelles 80 miliarde euro – cel mai mare pachet de fonduri europene pentru investiții și dezvoltarea României. Guvernul PNL a făcut deja reformele necesare creșterii masive a ratei de absorbție, pentru a putea folosi la maximum, în următorii ani, toate fondurile alocate. De asemenea, mizăm pe transformarea ADR-urilor în unități de management, trecerea unor mari proiecte de infrastructură (centuri ocolitoare) la autoritățile locale cu putere de implementare, accesul facil la finanțare europeană a proiectelor în parteneriat între localități, între orașe și comunele din jur. Fondurile externe pe care România se va baza sunt:

• 33,5 miliarde euro prin Mecanismul pentru Redresare și Reziliență pentru reforme structurale și investiții esențiale pentru recuperarea creșterii economice.
• 26,8 miliarde euro pentru dezvoltare și investiții prin Politica de Coeziune
• 18,76 miliarde euro pentru agricultură, din care 12,3 miliarde euro – plăți directe.
• 4 miliarde euro în cadrul Programului SURE pentru finanțarea măsurilor de sprijin pentru angajați și companii
• 5 miliarde euro prin programele de finanțare de la BEI, BERD și Banca Mondială

Investim în infrastructură

Cu planul „Reclădim România”, PNL a schimbat modelul de dezvoltare economică, de la consum către investiții. România a fost singurul stat din UE care a crescut volumului investițiilor publice în an de criză: 35,4 miliarde lei în 10 luni. Nu am închis economia, din contră, am deschis marile șantiere (Sibiu-Pitești) și am accelerat lucrările (la drumul expres Craiova-Pitești, la centura Bacăului, care e aproape gata, în avans cu un an!).
Finalizăm peste 970 km de autostrăzi și drumuri expres în perioada 2021-2024
Dezvoltăm infrastructura locală la standarde europene:
• 8 miliarde lei – extinderea rețelelor de apă și canalizare în 750 de localități
• 1 miliard de euro – racordarea gospodăriilor la gaze
• 70% din drumurile județene și locale, modernizate în 4 ani

Investim în securitatea energetică

• 9 miliarde euro, investiții strategice în energie nucleară în parteneriat cu SUA, Franța și Canada
• 26 miliarde lei, investiții în energie verde – hidro și din surse eoliene

Investim în sănătate

Trebuie să dezvoltăm sistemul de sănătate, ca să nu mai fim nepregătiți în fața altei crize, pentru a evita tragedii precum cea de la Piatra Neamț. 

• Strategie eficientă de vaccinare anti-Sars-Cov2 în primul trimestru din 2021
• 6 miliarde euro pentru spitale noi, moderne, bine dotate cu echipamente de ultimă generație
• 1,3 miliarde euro – finalizăm cel mai amplu program de dotare a spitalelor din România
• Noi facem cele 3 spitale regionale de la Iași, Cluj-Napoca și Craiova
• Până la 6% din PIB pentru sănătate

În primele șase luni de mandat, Guvernul Orban a semnat contractele de finanțare și a obținut finanțarea europeană pentru cele trei spitale. Aceste proiecte au fost ratate de PSD (care promisese 8 spitale regionale și un spital metropolitan până în 2020), iar finanțarea europeană era pusă în pericol.

• 10 unități sanitare noi și extinderi prin programele europene de finanțare.
• Reabilităm și modernizăm 25 spitale județene și 110 spitale orășenești
• 1.450 centre medicale în mediul rural

Programul integral poate fi consultat AICI.

Acest articol este un advertorial

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.