Jandarmii care păzesc Romanul vin de la Bacău

de | 07/02/2016 | Administrație, Local

Subunitatea de jandarmi de la Roman a ”intrat la apă” de aproape două luni, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț fiind nevoită să reloce o parte dintre jandarmii de la Roman spre alte misiuni. Situația a stârnit, însă, nemulțumirea administrației locale.

”Consider că este o colaborare bună aici, la Roman; a fost foarte bună, acum a rămas numai bună, nu din cauza unor voințe personale, ci a unui fapt care s-a întâmplat în urma unor manifestări active ale noastre, și anume a mutării sediului jandarmilor din Roman dintr-o zonă care nu era considerată bună; am înțeles acest lucru, am sprijinit, am cheltuit bani, am amenajat un centru important pentru Jandarmerie, ca de curând să fim anunțați că echipa de la Roman a fost mutată la Piatra-Neamț. Deși întreaga echipă de la Roman, comandanții ei, dar și cei de la nivel județean considerau că e mai bine ca echipa să rămână la Roman din cauza problemelor care există. Sunt niște decizii luate pe picior, care nu pleacă de la o analiză foarte clară făcută în teren. Reprezentanții regionali încearcă să acopere situația și să trimită jandarmi de la Bacău, când lucrurile ar fi putut să fie mult mai simplu și să funcționeze. Eu înțeleg, și în cadrul Poliției și în cadrul Jandarmeriei există o ordine și o disciplină și e mai greu de spus anumite lucruri, dar pe mine mă interesează, în primul rînd, starea comunității și știu ce eforturi facem, și pe timp de zi și pe timp de noapte”, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municpiului Roman.

Schimbarea a avut loc în ultimele zile de mandat ale fostului șef al jandarmilor nemțeni, colonelul Sorin Gherman. ”Lucrurile nu depind nici de mine, nici de noi. Eu am preluat ce-am preluat și mai departe vrea să prezint câteva lucruri care trebuie să fie cunoscute. Referitor la patrulele de jandarmi de pe raza municipiului Roman, am discutat cu colegii de la Poliție. Noi încercăm să le onorăm atât cât putem. Prin dispoziția mea personală, pe care mi-am asumat-o, am menținut pe Roman o parte din efectivele de jandarmi. Deci, ele nu au fost duse toate la Piatra. Grupa de care dumneavoastră spuneți și care-i în organigramă, este aici și funcționează. În medie, acum sunt aproape 15 jandarmi. La început se disloca la Roman un număr de jandarmi. Ca urmare a unei dispoziții de la data de 15 decembrie, o parte din efective s-au relocat pe locurile lor. Adică oamenii sunt ai Detașamentului de Jandarmi Piatra-Neamț. Eu, cei pe care îi trimit aici, sunt discolați pe o perioadă de lună de zile, pentru a suplini și a ajuta la bunul mers al activităților. Este maxim ce se poate face în acest moment, există preocupare în rezolvarea acestei probleme. Putem face față, situația este controlabilă”, a explicat colonelul Ioan Eugen Todoruț, actualul inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț.

Concluzia amară a lispei de personal a fost a șefului Poliției Roman. ”Echipa de Jandarmi Bacău ne sprijină, începând cu luna decembrie, aproape zilnic. Este bine. Decât nimic, este extraordinar. Pentru că, dacă am rămâne, efectiv, numai noi, ar fi dificil. Și este un răspuns diplomat”, a conchis comisarul-șef Dragoș Bălău.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.