Dispută politică pe o scrisoare administrativă

de | 15/02/2016 | Fără categorie

O scrisoare ce va ajunge la fiecare romașcan în parte a fost motiv de dispută politică. Cei care au ridicat problema sunt membrii Partidului România Unită (PRU), nemulțumiți că scrisorile se trimit cu bani din bugetul local.

Scrisoarea buclucașă este un raport succint al activității din ultimii opt ani și, în mod special, a activității din anul 2015, dar prezintă și planurile admnistrației locale pentru anul în curs. Această scrisoare vine la pachet cu un extras de rol fiscal, astfel încât fiecare contribuabil să știe de ce plătește anul acesta mai mult la impozite. Liderul județean al PRU a sugerat că aceasta este o formă de campanie electorală făcută din bani publici. ”Mă deranjează că eu primesc scrisori din banii mei. Adică, cum adică să-mi scrii tu mie scrisoare din banii mei. Este o scrisoare cu realizările mărețe, făcute de împăratul obștii”, a afirmat Sorin Cazan, președinte PRU Neamț.

leoreanu cazan 2
În replică, primarul Romanului susține că scrisoarea este obligatorie, conform unei Hotărâri de Guvern din anul 2004. ”Tipul scrisorii este prin hotărâre de Guvern stabilit. În stânga este stema, sus scrie Primăria municipiului, dedesubt, cabinetul primarului… numele și atât. Și pe urmă vine ce zice … Eu, mai mult, am scris dedesubt conform Hotărârii numărul… din anul… și articolul, ca să nu mai fie discuții. Cine avea întrebări se duce direct la legislație și găsește. Deci eu am dat și actul normativ, și articolul care spune că, la început de an, primarul municipiului Roman se adresează cetățenilor printr-o scrisoare într-un format; dă și formatul prin Hotărârea de Guvern”, a precizat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Hotărârea de Guvern 1723/2004 prevede, la articolul nr. 5, că ”în prima luna a anului primarii comunică fiecarui contribuabil, în scris, principalele activităţi de interes public desfăşurate în anul incheiat, precum şi obiectivele şi sarcinile pentru anul în curs”. Conform aceluiași act normativ, scrisoarea trebuie să cuprindă ”formula de felicitare cu ocazia noului an, formula de mulțumire pentru sprijinul acordat autorităţii administraţiei publice locale în anul precedent, enumerarea principalelor acţiuni de interes public realizate în anul precedent, prezentarea obiectivelor prioritare ale administraţiei publice locale pentru anul în curs, solicitarea sustinerii proiectelor ce urmeaza a fi realizate și formula de încheiere”.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.