Membrii PACT au „luat lecții” de la Ciugud și Peștera

de | 23/05/2016 | Politică

Mai mulți membri ai echipei PACT Tămășeni au mers, la finalul săptămânii trecute, în două vizite ”de lucru” în județele Alba și Constanța. Membrii PACT au vrut să afle de la primarii comunelor Ciugud (Alba) și Peștera (Constanța) care sunt secretele unei administrații publice eficiente și în folosul cetățenilor. Vizita pare să fi fost una impresionantă pentru membrii PACT, aceștia întorcându-se acasă cu multe idei pentru propria comună.

Am rămas profund uimit de modul în care arată ambele comune pe care le-am vizitat. Primarul de la Ciugud avea 32 de ani când a fost ales în primul mandat. Eu am 31. Întrebându-l pe domnul primar Damian despre investiţiile primăriei, am aflat că au cămine culturale în fiecare din cele șase sate ale comunei, azil de bătrâni, şcoli moderne, apă, canalizare, asfalt, alei, staţie de epurare proprie, microcentrală eoliană pentru iluminat public, parc industrial. Este un fapt normal, dar pentru ţara noastră pare de-a dreptul fabulos! Unde să mai adaug că tot pe teritoriul comunei urmează să se construiască cel mai mare teren de golf din România şi unul din cele mai mari din Europa. Mergând pe drumul către Peştera, nu poţi crede că vei întâlni într-o zonă atât de izolată o localitate atât de surprinzătoare. Cu resurse puţine şi cu investiţii canalizate mai ales spre educaţie, primarul Valentin Vrabie a reuşit să atragă atenţia întregii ţări. Ne-a mărturisit că toată lumea îl întreabă cum de a reuşit să producă o asemenea transformare într-o comună cu al 58-lea buget din cele 60 de comune ale judeţului. El însă recomandă să fie întrebaţi mai degrabă ceilalţi 57 de primari cum de nu au făcut şi ei cel puţin la fel. Acum sunt convins că totul este posibil. Tămăşeni şi Adjudeni pot împrumuta exemplul localităţilor Peșterea şi Ciugud. Nu trebuie să inventăm nimic”, a afirmat Octavian Pârțac, candidat PACT la funcția de primar al comunei Tămășeni.

PACT vizita Ciugud 2

Comuna Ciugud este cel mai reprezentativ exemplu de performanță în administraţia publică locală rurală. De la soluţii simple de punere în valoare a resurselor comunei, la investiţii majore în infrastructură şi utilităţi, până la dezvoltarea unui aparat administrativ performant, capabil, de exemplu, să elibereze un certificat de urbanism în 48 de ore sau la o autorizaţie de construire în șapte zile. Dacă adăugăm la toate acestea 16 milioane de euro provenind din fonduri europene în ultimii zece ani şi proiecte de finanţare depuse la fiecare sesiune, observăm, într-adevăr, că modelul Ciugud trebuie studiat şi extins şi în comuna Tămăşeni”, este de părere Cornel Dumea, candidat la funcția de consilier al Consiliului Local Tămășeni.

PACT vizita Pestera

Am întâlnit la Peștera o comunitate pentru care educația e cea mai importantă. Am învățat că este esențial ca cel care e în fruntea unei comunități să pună omul pe primul loc și să investească în el prin acces la studii sau oferirea unui loc de muncă. M-au impresionat, de asemenea, organizarea spectaculoasă a zilei comunei, interesul ca cei de acolo să beneficieze de cea mai ieftină apă din România, dar și reușita atragerii de investitori într-o localitate îndepărtată de oraș”, a spus Oana-Roxana Roca, profesor și membru PACT.

Primarii celor două comune au spus că, atunci când există voință, nu mai contează culoarea politică. ”Nu există niciun secret. E nevoie de viziune, de curaj, de voință, de multă, multă muncă, de dragoste de oamenii pentru care lucrezi și de comunitate și, apoi, de o echipă de oameni profesioniști, care să-ți înțeleagă ideile și să meargă în același ritm. Prima dată am format echipa și m-am format pe mine, fiindcă și eu am avut nevoie de multă formare; și în continuare mă formez, ca să țin ritmul. Apoine-am creat un motor financiar, pentru că și pentru înscrierea proiectelor e nevoie să ai bani; iar la vremea respectivă nu aveam posibilitatea, cum o avem acum, să iei credite. După aceea ne-am creat o echipă de oameni pregătiți în scrierea și implementarea proiectelor. Sigur, există și varianta colaborării cu o firmă de consultanță, este dificl să ai un birou de acest tip în fiecare primărie de comună, dar, în opinia mea, e mult mai bine să ai lucrul tău. Eu mă bucur când văd persoane tinere care se implică în schimbarea vieții comunității lor și le-am spus să aibă mult curaj, să gândească pozitiv și să transmită această forță a tinereții lor alegătorilor. Pentru că e nevoie de tinerețe; e nevoie și de înțelepciune, dar tinerii sunt oameni deosebiți, de care fiecare comunitate are nevoie”, a declarat primarul Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud din județul Alba. Gheorghe Damian este membru PSD și candidează, la aceste alegeri, pentru al cincilea mandat.

PACT selfie Pestera

Singurul secret este să vrei. Dacă îți dorești din tot sufletul, totul se poate întâmpla. Nu sunt un om altfel decât oamenii normali, nu am patru mâini, patru picioare. Eu am făcut lucrurile normale, nu am făcut nimic extraordinar, tot ce trebuia să fac și atât. Acum, de ziua comunei, sunt persoane care au venit la Peștera din mai multe județe ale țării, să mă întrebe cum am procedat. Pentru mine este o onoare și o răsplată a tuturor greutăților prin care a trebuit să trec pentru a dovedi că se poate în această țară dacă se vrea. Se poate ca cetățenii să fie tratați cu respect, se poate ca, în opt ani, educația să ajungă la un nivel enervant de performant, se poate ca oamenii să fie fericiți, să fie zâmbitori, să fie relaxați. Voi continua pe acest drum și mă bucur că acest val este atât de mare în această țară”, a explicat Valentin Vrabie, primarul comunei Peștera. Edilul din Peștera candidează la aceste alegeri pentru funcția de primar al municipiului Medgidia; susține că la Peștera a lăsat un tânăr de perspectivă.  ”Eu am luat comuna din ghearele unor grupuri de interese, am curățat-o, am pregătit-o, am pregătit un tânăr, fost director de școală, care a contribuit la dezvoltarea educațională în comuna Peștera și la emanciparea cetățenilor, iar el, la 38 de ani, este candidatul pentru funcția de primar, ce va rămâne în urma mea. Este doctor în istorie la 35 de ani, este un model pentru Peștera și sper ca acest lucru să îl înțeleagă politicienii: că n urma lor trebuie să rămână vlăstari, nu mărăcini și mizerii, așa cum, în 26 de ani, au  făcut. Noi dăm prin fapte exemplul că se poate. Și noi, cetățenii, trebuie să lăsăm piatra jos, să ne suflecăm mânecile și să ne luăm soarta în mâini. Ar fi extraordinar să vedem că, în 2016, se schimbă întreaga societate. Să vedem că ajuns cuțitul la os de atâtea minciuni, de atâtea combinații politice. Noi găzduim acum și faza județeană a concursului Rural Math. Dacă la acest moment emitem pretenții la acest concurs, în urmă cu opt ani nici măcar nu participam la competiție. Dacă ești educat, ai de toate. Dacă nu ești educat, nu ai nimic”, a completat Valentin Vrabie, primarul comunei Peștera.

  • acest articol este un advertorial

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.