Calendarul pentru 2017, în biserici

de | 22/11/2016 | Local, Religie

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a lansat marți, 22 noiembrie, calendarul creștin ortodox pentru anul 2017. Acesta a fost conceput și tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Este o inițiativă ce se vrea a rămâne o tradiție a comunicării noastre ca centru eparhial cu dumneavoastră, reprezentanții mass-media, în ceea ce privește noul calendar bisericesc pe 2017. Un calendar care va ajunge în pangarele tuturor bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul eparhiei Romanului și Bacăului și un calendar la care s-a muncit foarte mult și se muncește foarte mult; de aceea, noi, în fiecare an am insistat și vă rugăm să amintiți acest lucru, este bine ca oamenii, credincioșii noștri să-l procure din spațiile special amenajate ale bisericii, respectiv bisericile de parohie sau mănăstiri pentru că ceea ce există pe piață, în diferite formate, dar în afara bisericii, de cele mai multe ori așa cum știți au probleme, creeză dificultăți credincioșilor care vin de asemenea tot la noi la biserică și la preoți și ne întreabă părinte am un calendar, e scrisă greșit o dată sau o sărbătoare”, a declarat pr. Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Anul 2017 este un an important pentru eparhia noastră. Unul dintre evenimentele importante pe care le vom avea în 2017 în eparhia noastră a Romanului și a Bacăului este aducerea aminte a jertfelor care s-au făcut în primul război mandial, de la a cărui timp s-au derulat 100 de ani. Noi am început unele manifestări deja, care marchează acest eveniment, numit ”România 100”, fapt care aminește de dezideratul românilor de pretutindeni, de a fi într-o singură țară, unitară. 2018 este apoteoza acestui eveniment și concordă cu împlinirea a 100 de ani de la terminarea primului război mondial. Calendarul creștin-ortodox presupune un timp liturgic pe care trebuie să-l îndeplinim. Acesta este împărțit în trei mari perioade: perioada octoiului este cea mai mare, perioada triodului și perioada penticostalului”, a afirmat IPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, unul dintre membrii Sfântului Sinod care s-au ocupat de realizarea calendarului.

În acest calendar sunt trecute, pe lângă informații generale, rânduielile bisericești și conturile în care credincioșii pot dona pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.