Medicamente compensate 90% pentru mai mulți pensionari

15

Pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 900 de lei/lună beneficiază, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor în proporție de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri. Până în prezent, beneficiau de această compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei.

De asemenea, a fost simplificată procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declarația pe proprie răspundere a pensionarilor. Până acum, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuiau să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum și o declarație pe propria răspunedere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri. S-a constata însă că, deși pensionarii declară că nu obțin alte venituri, în evidențele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, aceștia figurau și cu alte venituri, în general venituri mici.

Au fost identificate situații în care declarațiile pe propria răspundere au fost date de către beneficiari fără a avea cunoștință despre existența unor sume considerate venituri, cum ar fi dobânda bancară, situație în care se impune recuperarea de la această categorie de asigurați a procentului de 40% reprezentând diferența dintre 50-90%. Fondurile necesare pentru această măsură vor fi asigurate, în proporție de 50%, din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) și, respectiv de 40%, din venituri proprii ale Ministerului Sănătății, prin transferuri din bugetul FNUASS.” – comunicat de presă Guvernul României

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Neamț au precizat că această modificare face dreptate unor pensionari care primeau, pe lângă pensie, și ajutoare sociale sub diferite forme și că aceste forme de sprijin  erau considerate ”alte venituri”. Prin urmare, persoane care ar fi avut mare nevoie de medicamente subvenționate aproape în totalitate erau excluse din cauza prevederilor legale.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.