Un eurodeputat nemțean, ”ambasador” pentru Republica Moldova

de | 04/07/2017 | Acces Europa, Economic, Național

Parlamentul European a votat joi, 4 iulie, ”raportul Moisă” pentru acordarea unui pachet de asistență macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova, dintre care 60 de milioane împrumut, 40 de milioane ajutor nerambursabil. Dacă toate condițiile atașate programului vor fi îndeplinite, banii vor fi transferați Republicii Moldova în trei tranșe, în 2017 și 2018. Plata fiecărei tranșe va fi condiționată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme, iar întreg programul depinde de respectarea a două pre-condiții: una legată de democrație și statul de drept, cealaltă de implementarea cu succes a unui acord, aflat deja în derulare, cu Fondul Monetar Internațional. Raportul Moisă se numește astfel pentru că reprezintă activitatea europarlamentarului din Neamț, Sorin Moisă.

Europarlamentarul nemțean Moisă a fost raportor pe acest dosar, adică a realizat proiectul și a determinat toți factorii implicați să voteze în favoarea sprijinirii Republicii Moldova. Asistența macro-financiară a fost solicitată de către Republica Moldova în contextul unei situații economice dificile, marcată de suspendarea sprijinului financiar internațional – urmare a bine-cunoscutei fraude bancare din 2014, de condiții climatice nefavorabile care au afectat producția agricolă, precum și de limitarea exporturilor către Rusia și Ucraina. Punerea în aplicare a Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, parte a Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, s-a dovedit un succes și a atenuat parțial efectele factorilor menționați mai sus. Uniunea Europeană este în prezent principalul partener comercial, absorbind în 2016 un procent de 63 % din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.