Campanie franțuzească de strângere de fonduri pentru o fierărie tradițională românească

de | 21/09/2017 | Cultură, Național, Orașul uitat

La aproximativ 50 de kilometri de Roman, o clădire plină de istorie așteaptă o nouă șansă. Este vorba despre conacul Petre P. Carp, construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea și aflat la Țibănești, în județul Iași. Conacul, parcul, şi mausoleul familiei, proiectat probabil de Gustave Eiffel, alcătuiesc un ansamblu istoric şi de arhitectură.

Tibanesti 2

Soarta acestor monumente nu este mereu cea mai fericită, iar conacul din Țibănești nu face excepție. După ani de zile de procese, conacul și anexele au fost redate familiei; într-o stare deplorabilă, fiindcă nimeni nu a investit în imobile aflate într-o stare juridică incertă. După ce această chestiune s-a clarificat, proprietarii au început să lucreze pentru a reda conacului strălucirea de odinioară. Nu au fost uitate, însă, nici clădirile anexă, iar una dintre acestea, care funcționează ca școală de ferărie, are mare nevoie de ajutor

Clădirea trebuie acoperită, iar pentru acoperiș este nevoie de nu mai puțin de 8.000 de țigle. Cei care se luptă pentru a realiza acest proiect sunt Fundația Pro Patrimonio și Asociația Maria, iar campania de strângere de fonduri este derulată pe platforma Dartagnans, cu sprijinul lui Caroline D’Estutt D’Assay, președinta Asociației Pro Patrimonio Franța.

Tibanesti 3 v1

Clădirea din cadrul complexului Ţibăneşti care urmează să fie revitalizată prin refacerea acoperişului este şi ea la rândul său monument istoric. Găzduieşte activităţile de fierărie desfăşurate şi dezvoltate pe parcursul anilor şi este o componentă foarte importantă a proiectului de învăţământ şi patrimoniu din jurul Conacului Carp din Tibaneşti. În afara avantajului direct, finanţarea acoperitorii, un avantaj indirect pe termen lung este cel al perpetuării unei meserii pierdute – dar care a fost foarte bine cunoscută şi utilizată pe vremuri – prelucrarea lemnului. Dulgheri români vor fi invitaţi să participe la această lucrare de refacere a acoperişului sub îndrumarea a 25 tâmplari de la Compagnons du Devoir din Rouen (Muntele Saint Agnan).” – Fundația Pro Patrimonio România
Campania de strângere de fonduri a dus, până acum, la strângerea a aproximativ 1.000 de țigle.
Tibanesti 4

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.