Consumul de curent, măsurat de contoare inteligente

de | 10/02/2016 | Economic, Județean, Local, Rural

Distribuitorul de energie E.ON vrea să să înlocuiască vechile contoare ce înregistrează consumul de energie electrică cu unele inteligente. Montarea de contoare inteligente la consumatori, ca parte a implementării conceptului “smart grid”, este un proiect pe care compania de energie electrică l-a început din anul 2014.

Conform scrisorilor de înștiințare pe care consumatorii le-au primit acasă în vederea schimbării contoarelor, aparatele de măsurare de tip smart oferă ”precizie la citire, corectitudine la înregistratea consumului, securitatea în transmiterea datelor prvind consumul, eliminarea estimărilor de consum și monitorizare și intervenție rapidă în cazul eventualelor defecțiuni.” Practic, E.ON promite că vor dispărea facturile de estimare iar clienții vor plăti exact cantitatea consumată de energie.

Până la jumătatea anului 2015, în aria de acoperire a E.ON au fost instalate 100.000 de astfel de contoare, iar planurile până în 2017 vizează montarea a circa 250.000 de contoare, investiţia totală bugetată în acest scop fiind de aproximativ 21,6 milioane de euro. Contoarele inteligente permit monitorizarea consumului şi a parametrilor de funcţionare a reţelei în timp real, precum şi transmiterea automată a acestor informaţii către distribuitor. Conform unei Directive a Uniunii Europene, până în anul 2020, peste 80% din consumatorii de energie electrică vor trebui să aibă contoare inteligente pentru măsurarea consumului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.