Județul Neamț, campion la traseism

de | 10/02/2016 | Județean, Politică

Județul Neamț este campion național la traseism având cei mai mulți primari care au migrat, în urma Ordonanței lui Dragnea. Concluzia aparține Expert Forum, organizație care a întocmit harta migrației, ca urmare a OUG 55/2014. Această cercetare face parte din raportul anului 2016. Bilanțul în materie de traseism al județului Neamț se contabilizează la 37 de primari.

”Principalul câştigător de pe urma migraţiei politice a fost PSD: beneficiul a fost masiv, PSD racolând 79% din primarii care au migrat, adică 436 dintre ei. Consilierii locali au urmat în genere acelaşi trend de re-afiliere ca şi primarii. Non-partidul lui Tăriceanu ia fiinţă de facto în administraţia locală, trecând de la zero la 34 primari; iar UNPR sare de la 28 la 45 de primari. In fine, avem acum 100 de primari independenţi în România, o comodă poziţie de aşteptare, un număr dublu faţă de cel rezultat în alegerile din 2012. Migraţia politică nu a fost uniform distribuită în teritoriu: sunt judeţe unde au migrat mai mult de jumătate din aleşii locali şi judeţe unde nu s-a migrat aproape deloc. Sunt judeţe de top unde au migrat 37 de primari (Neamţ); sau 36, dar reprezentând 73% din primarii din judeţ (Giurgiu); şi alte judeţe cu peste 25 de primari migratori (Buzău, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi)”, afirmă Sorin Ioniță,  expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale în cadrul Expert Forum.

Pe lângă harta migrației politice, Expert Forum a mai realizat și o hartă a modului în care apartenența politică influențează alocarea de fonduri de la bugetul de stat, hartă ce poate fi consultată aici.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.