Angajați obligați să renunțe la sindicat

de | 01/03/2016 | Fără categorie

Angajații unei firme ar trebui să fie membri ai unui sindicat pentru ca drepturile lor să fie reprezentate așa cum se cuvine. La nivel local există, însă, mai multe semnale cu privire la dorința angajatorilor de a limita salariaților acest drept. Prezent în emisiunea ”De partea romașcanilor”, de la TopAll, liderul de sindicat Gheorghe Ciobanu a explicat că are informații cu privire la obligarea noilor angajați de a semna un document prin care să garanteze angajatorului că nu se asociază în niciun sindicat. El atrage atenția că o asemenea impunere este în afara limitelor legale.

”Este dreptul meu de a mă afilia într-o organizație, de care ar fi ea: patronală, sindicală, religioasă. E dreptul meu să cred în ceva. Este o imixtiune a angajatorilor în activitatea sindicală, este un abuz grosolan al angajatorului, este intimidare și se practică la noi, cel puțin, și cu siguranță știu, am informații din oraș în acest sens”, a declarat Gheorghe Ciobanu, lider Sindicatul Liber Petrotub.

Acesta a precizat că o soluție la această problemă ar fi deja în discuție la nivelul federațiilor sindicale din țară.

”S-a început o discuție la nivel național, între marile confederații sindicale, ca salariatul să vireze din contul lui cotizația de membru de sindicat, în baza unui contract între sindicat și bancă. Și angajatorul nu va ști niciodată cine-i membru de sindicat. Așa se vor evita presiunile făcute de angajator asupra angajatului. Și, în caz de nevoie, drepturile salariatului vor fi apărate de liderii sindicali”, a adăugat Gheorghe Ciobanu.

Dreptul la asociere este garantat de Constituția României, iar rolul unui sindicat este reglementat prin Legea dialogului social.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.