Cultura cu… ochii iubirii

de | 03/04/2016 | Fără categorie

Iubirea de arte şi literatură, iubirea pentru păstrarea memoriei înaintaşilor m-a făcut să iniţiez şi să fondez o asociaţie culturală, în parteneriat cu biblioteca locală din Roman, ce poartă numele distinsului om de cultură George Radu Melidon, având şi sprijinul unor oameni luminaţi şi deschişi dialogului cultural. Şi tot iubirea aceasta m-a dus la fondarea revistei Melidonium – ca reamintire peste timpuri a testamentului cărturarului romaşcan.

Am plecat la drum cu dorinţa firească de a promova valorile culturale locale romaşcane şi de a intra într-un dialog cultural cu iubitorii şi creatorii de valori spirituale din ţară şi diaspora, pentru crearea unor punţi culturale.

Această Asociaţie – SCGRM- este o organizaţie non profit, publică care vine în sprijinul comunităţii romaşcane, având  membri din rândurile intelectualilor din Roman, din ţară şi din diaspora. În primii trei ani de existenţă activitatea noastră a fost sprijinită pe plan local – marcând în biblioteca publică frumoase şi importante activităţi culturale – după care, din cauza liberalismului şi deschiderii largi a viziunii culturale a revistei, am devenit incomozi anumitor cercuri. Am reuşit totuşi să trecem peste toate piedicile cu ajutorul moral al prietenilor şi colaboratorilor noştri,  iubitori de adevăr şi valori autentice, primind aprecieri din medii universitare – Timişoara 2014, judeţene – Galele Culturii Nemţene Piatra Neamţ 2016.

Acțiunile noastre, ne definesc. Dezinteresat, din IUBIRE pentru CUVÂNT.

Cultura prin ochii lui Dumnezeu! Iubirea fiind Dumnezeu. Doar prin iubire devenim vizibili. Iubind avem revelația frumosului, a binelui, a crezului în ceea ce ne definește, a iertării, a umilinței,  a Dumnezeului (Divinității sau Divinului) ce este parte din noi, a cunoașterii. Iubirea face ca toate acestea să fie vizibile, conștientizate. Fără ea suntem orbi, într-o lume construită asemenea unui clopot de sticlă, croită și definită de deșertăciuni și micime.

Mi-aș fi dorit să fiu înțeleasă. Demersul meu, o smerită dăruire pentru semeni, venită firesc și din suflet, fără gând ascuns sau meschin. Voi merge mai departe, cu fruntea sus și sufletul curat, nelăsându-mă doborâtă de atitudini mercantile, pragmatice ori fals binevoitoare, având facla iubirii aprinsă! Ajutorul divin mi-a fost și îmi este reazăm. Acel ,,cineva” care se străduieşte din răsputeri ca să ,,dispărem” va înţelege într-o zi, că numele său se va găsi pe ,,pagina neagră” a istoriei locale, că suntem cu toții muritori și moștenirea pentru cei ce vin e parte a sufletului nostru, nu arginții.

Aşa cum ne scria unul dintre prietenii noştri, trebuie să „încerc să ajung la un fel de armonie cu mine însumi şi indirect cu restul lumii, pe care chiar dacă o critic, nu o urăsc şi nu am nici un fel de ambiție să mă înţeleagă sau să mă accepte”.

Dacă nu vom reuşi să depăşim aceste anacronisme prezente în societatea de azi şi vom fi complici la fantasmele pretinşilor erudiţi care ne conduc destinele, nu vom reuşi să ne regăsim adevăratele valori şi identitatea culturală, aşa cum sublinia o poetă a vremurilor de azi: „La tine în Roman, de fapt peste tot, interesele sunt primordiale chiar privind relațiile interumane. Trist, dar nu mergem spre o direcție bună… Ne măcinăm între noi, fără rost, când planeta este în fierbere. Se rezumă toți la ,,războiul dintre noi”, apocaliptic, fără să ne pese de invazii și războiul ce vine…”.

„Cultura – cultivă ura?!” iată o întrebare a cărui răspuns astăzi doare… Mă las purtată de sentimentele ce mi-au animat sufletul dintotdeauna și spun: Cultura, făcută de oameni dăruiți, înnobilaţi, expresia frumosului din noi așternut în cuvinte și lăsat celor ce vin… este IUBIRE!

Mulţumesc colaboratorilor noştri,  celor care ne-au susţinut moral, care apreciază efortul nostru voluntar pentru promovarea valorilor autentice și totodată fac o invitație celor care ne contestă, să ni se alăture, din iubire. Dacă sunt suficient de puternici o vor face.

Am simțit nevoia să fac aceste precizări, dorind să răspund întrebărilor venite din țară și străinătate privind activitatea asociației, umbrită uneori de unele acțiuni nejustificate. Orașul Roman nu este doar un punct pe hartă: este un oraș european, descoperit și prin activitatea noastră.

Cultura prin… ochii iubirii, o invitație la normalitate, armonie și pace pentru cei care doresc să fie parte la îmbogățirea tezaurului romașcan şi românesc.

Articol scris de Emilia Tutuianu

2 Comentarii

 1. Vamanu Lucian 0774481401

  Felicitari! Succes!
  In dorinta de a promova lucrarile de pictura si lansare de carte, echipa pensiunii Lostrita va face invitatia organizarii de evenimente .
  Avem posibilitate de amenajare de expozitii de pictura cu vanzare precum si prezentare de seri literare.
  Asteptam propuneri din partea dvs si ne dorim sa ne considerati un partener de viitor in dezvoltarea si sustinerea activitatii dvs!
  Cu stima,
  Lucian Vamanu,
  Pensiunea Lostrita,
  com Hangu,
  sat Buhalnita,
  jud Neamt.

  Răspuns
 2. Maria Filipoiu

  Apreciez efortul voluntar al doamnei Emilia Tutuianu și contribuția la dezvoltarea culturii prin promovarea autorilor în laginile revistei MELIDONIUM, în care mi-am regăsit creațiile. Mulțumiri, felicitări și succes în toate demersurile.
  Cu stimă și considerație,
  Maria Filipoiu-București 0743648270

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.