Sute de locuri de muncă vacante în Roman

de | 14/04/2016 | Local

Sute de oameni s-au adunat, joi dimineață, la cantina Liceului Tehnologic ”Vasile Sav”. Începând cu ora nouă, acolo s-a desfășurat bursa locurilor de muncă, iar 43 de angajatori au oferit 278 de locuri de muncă. Doar că atât angajatorii, cât și cei care vor un loc de muncă au așteptări diferite.

”La mine a fost o mică fluctuație de personal și chiar am nevoie de nagajați. Din experiența anilor trecuți pot să spun că am pleat de aici și mai mulțumită, și mai puțin mulțumită. În ultimii ani chiar am zis că nu mai vin, pentru că n-are rost, dar mi-am adus aminte că altădată chiar am găsit oameni care au stat mult timp la mine și au lucrat. Așa că, acum având nevoie, mi-am luat inima în dinți și am venit”, a spus Daniela Pețenchi, unul dintre angajatorii prezenți la bursă. Un alt angajator a zis că, de multe ori, cererea nu se întâlnește cu oferta în mod fericit. „Am nevoie de zidari, de muncitori necalificați; din păcate, forța de muncă nu este pe așteptările noastre. În cazul meu, nu am găsit persoane interesate și care să aibă abilități pentru aceste meserii. Cerințele pe piața muncii au crescut, de la an la an, iar forța de muncă a rămas la nivelul anilor ‘90. Cred că trebuie schimbată mentalitatea oamenilor. Nu putem spune că nu sunt locuri de muncă, dar ceva lipsește în chimia asta”, a afirmat Victor Barcan, un alt angajator.

”Bursa locurilor de muncă este evenimentul cel mai important pe care îl organizează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de MUncă (AJOFM) Neamț. Avem aproape 300 de locuri de muncă vacante, confirmate pentru această acțiune, dar chiar înainte au mai venit doi agenți economici pentru a participa la bursă. Sunt peste 400 de șomeri în zona Romanului, din evidențele noastre, pe care i-am invitat azi aici. Ca și locuri de muncă, avem o ofertă bogată. În industrie avem 123 de locuri de muncă vacante – confecționari textile, necalificați în  confecții, tehnician industrie alimentară, mecanici de întreținere, reparatori, muncitori și mulți alții. De asemenea, domeniul construcțiilor are o dinamică bună acum, primăvara, au început activitățile, avem zidari tencuitori, zugravi, faianțari. Și sectorul serviciilor stă bine, avem 96 de locuri de muncă vacante. Pentru studii superioare este o ofertă de șapte locuri de muncă vacante: ingineri confecții textile, inginer construcții civile, inginer mecanic, inginer electrotehnist, inginer proiectare în construcții, inginer agronomic și un director zonal”, a declarat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamț.

În ceea ce-i privește cei cei prezenți acolo pentru a se angaja, au fost și persoane care știau ce vor să facă, care aveau experiență în anumite domenii și car veniseră cu interes. Dar erau și persoane care au venit acolo doar pentru că fiecare participant primea viza pe carnetul de șomer numai dacă ajungea la acest eveniment și făcea dovada că a discutat cu cel puțin un angajator. ”Am 47 de ani, sunt din Săbăoani, nu am lucrat niciodată și nu știu unde m-aș putea angaja sau ce aș putea face. Nu știu dacă sunt dispusă să fac naveta pentru a veni la serviciu”, a spus o femeie. Un tânăr a recunoscut că are doar opt clase și că a venit dispus să încerce orice, chiar și să urmeze cursuri pentru a învăța o meserie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.