Muzeul de la grădiniță

de | 21/04/2016 | Educație, Rural

Grădinița din satul Horia are un muzeu dedicat obiectelor tradiționale, pe care mulți dintre noi le-au văzut doar în casele bunicilor.  O sală de clasă a fost transformată în loc de expoziție pentru un război de țesut, pentru vârtelniță, fus și furcă, cuverturi și prosoape țesute și multe alte obiecte ce erau nelipsite în gospodăriile bunicilor.

”Avem un eveniment foarte frumos, abia așteptam să inaugurăm acest muzeu al satului, muzeu etnografic. De amenajarea acestui s-a ocupat, în primul și în primul rând, colega mea, doamna educatoare Carmen Mititelu. A adunat obiectele acestea în ani de zile și, până la urmă, a luat ființă acest muzeu. Și copiii s-au implicat foarte mult în activități. Le place, chiar dacă sunt lucruri mai vechi, chiar dacă nouă ni se pare că s-au mai pierdut din aceste tradiții. Dar lor totuși le place. E bine că ne mai înoarcem înapoi la rădăcini. Noi avem și un atelier de creație cu copii un pic mai mari, de la clasele I-IV și V-VIII, atelier în care se fac în special obiecte din pănuș de porumb”, a afirmat Ramona Munteanu, directorul Școlii ”Carmen Sylva”, din comuna Horia.

Cea mai mare parte a colecției reprezintă contribuția unei singure persoane. În aceeași sală, jucăriile din pănuș de porumb întregesc atmosfera rustică. ”Este un vis al meu, care se împlinește astăzi: înființarea unui muzeu etnografic. De mic copil, datorită mamei, am crescut înconjurată de aceste lucruri. Vreau să duc această tradiție și mai departe, să îi implic și pe elevii mei. Acest muzeu a fost înființat ca urmare a proiectului ”Micii artizani”. Este o muncă imensă, fiindcă aceste materiale le-am strâns în timp. Le moștenesc de la mama, de la bunici, de la rudele mele. S-au implicat și copiii, și părinții. Vreau să le mulțumesc celor care au fost alături de mine. Avem un parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” și lucrez cu copiii în cadrul atelierului de creație, unde învățăm să confecționăm diferite obiecte de artă populară din fibre vegetale”, a precizat Carmen-Luminița Mititelu, educatoarea care a fondat acest muzeu.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.