Bilanț DGASPC: mame minore și copii părăsiți în spitale

de | 05/05/2016 | Fără categorie

În primele patru luni ale acestui an au fost 22 de cazuri de copii părăsiți în unitățile sanitare din județ. Cei mai mulți au fost lăsați în Spitalul Județean Neamț, instituție care a sesizat DGASPC Neamț pentru 13 copii părăsiți. Alți șase au fost lăsați la Spitalul Roman, doi la Spitalul Tîrgu Neamț și unul a fost părăsit în Spitalul Cuza Vodă din Iași. În cazul tuturor acestor copii, specialiștii Biroului de prevenire au demarat procedurile pentru reintegrarea în familia lor biologică, reușindu-se acest lucru pentru opt copii. Pentru alți doi s-a impus instituirea măsurii de protecție la asistenți maternali profesioniști, iar un copil a fost dat în plasament familial. Celelalte 11 cazuri de copii părăsiți se află încă în lucru, specialiștii Direcției făcând demersuri fie în vederea reintegrării în familiile biologice, fie în vederea instituirii unor măsuri de protecție. Toți cei 11 copii sunt spitalizați în secțiile de Pediatrie sau Neonatologie ale unităților sanitare până la rezolvarea situației lor.

De asemenea, DGASPC Neamț a fost sesizată de Spitalele Piatra Neamț și Roman cu privire la 47 de cazuri de mame minore, dintre care 17 au vârste cuprinse între 14 și 16 ani. Acestea din urmă au beneficiat de consiliere psihologică individuală. Ca urmare a evaluărilor făcute, s-a stabilit că cele mai multe mame minore sunt responsabile și își asumă rolul parental, cu ajutorul familiilor și al partenerilor de viață. Autoritățile publice locale au mai sesizat DGASPC și despre cazurile a opt gravide în situații de risc de părăsire a copiilor, provenind din familii cu probleme socio-economice, și acestea beneficiind de consilere psihologică individuală.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.