Nepotul lui Manolescu-Strunga, din nou acasă

de | 06/05/2016 | Fără categorie

Nepotul lui Nicolae Manolescu-Strunga a venit la Roman pentru a dezveli, simbolic, bustul din bronz al înaintașului său. Bustul lui Nicolae Manolescu-Strunga va fi amplasat în parcul din fața Primăriei Roman. Nicolae Manolescu-Strunga a fost senator al județului Roman și cel care a donat municipalității terenul și fondurile necesare pentru ridicarea palatului administrativ, actualul sediu al Primăriei municipiului Roman.

dezvelire bust Nicolae Manolescu-Strunga 3

La inițiativa Societății Culturale Clepsidra și cu sprijinul administrației locale, bustul lui Nicolae Manolescu-Strunga va fi amplasat în parcul din fața Primăriei, ca un omagiu adus celui care a dăruit din averea sa localității pe care a reprezentat-o în Senatul României. Busutul lui Nicolae Manolescu-Strunga va fi dezvelit pe 18 mai, dar nepotul său, academicianul prof.univ.dr. Nicolae Manolescu, a venit azi la Roman pentru a vedea ceea ce s-a realizat în cinstea înaintașului său.  ”Toată copilăria eu am făcut-o pe Bogdan Dragoș, deci, în Roman. Ceea ce este foarte, foarte important, este că Strudza, cel care a deținut Palatul de la Miclăușeni – care, la vremea aceea era tot în județul Roman – a fost cel care, alături de ai mei părinți a făcut tot ceea ce se putea face pentru propășirea județului Roman. Puțină lume a medicinei românești știe că, alături de Carol Davila, el a fost unul din ctitorii medicinei românești, părintele oftalmologiei. A fost primul ministru al sănătății în guvernul Lascăr Catargiu. Apoi, el a spus mereu că nu-i aparțin cheile de la hambar, adică recolta trebuie să fie a nevoiașului. Și așa era”, a afirmat prof. univ. dr. Nicolae Manolescu.

dezvelire bust Nicolae Manolescu-Strunga 2

”Poporul se poate tămădui și privind la niște modele adevărate, așa cum este și Nicolae Manolescu-Strunga, o personalitate complexă, o personalitate științifică și, spuneam eu, filantropică. Ați remarcat inițiativa prietenului nostru, preot Tiberiu Roșu, care, într-adevăr, a venit cu ideea aceasta de a demara un proiect pentru a-l repune pe soclu pe ilustrul dumneavoastră înaintaș și, sigur, sprijinul Primăriei municipiului Roman care a preluat ideea noastră. Dar cei care au executat acest proiect cu sponsori, respectiv cu sprijinul obținut și cu strădanii destulde mari, pentru că proiectul a început în 2012 și acum se finalizează în 2016, iată că, deci care au executat această lucrare și au pus suflet pentru acest lucru sunt membrii societății culturale Clepsidra”, a declarat Cornel Paiu, președintele Societății Culturale Clepsidra.

dezvelire bust Nicolae Manolescu-Strunga 4

La final, familia lui Nicolae Manolescu-Strunga a primit din partea primarului Leoreanu mai multe obiecte cu însemnele municipiului Roman.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.