PNL Neamţ: Administraţia publică trebuie să fie un partener al mediului de afaceri

de | 28/05/2016 | Județean, Politică

PNL Neamţ a organizat, vineri 27 mai, dezbaterea Dezvoltare regională, mediu de afaceri şi infrastructură – Tendinţe şi perspective, dezbatere la care au participat candidaţii liberali la primării, consilii locale şi Consiliul Judeţean, deputatul Mugur Cozmanciuc, senatorul Eugen Țapu – Năzare, deputatul Vlad Marcoci, primarul municipiului Piatra Neamț Dragoș Chitic, primarul municipiului Roman Laurențiu Leoreanu, Mihai Caravan, director Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ şi aproximativ 250 de oameni de afaceri din tot judeţul.

În cadrul consultărilor, echipa liberală a prezentat proiectele sale referitoare la atragerea investitorilor, susţinerea mediului de afaceri şi implicit crearea de locuri de muncă, soluţii incluse în proiectul Neamţ 2020, iar întreprinzătorii şi-au expus problemele cu care se confruntă şi au făcut propuneri pentru eficientizarea relaţiei dintre administraţia locală şi mediul de afaceri.

Dezvoltarea regională este dezideratul echipei liberale, echipă pe care eu o reprezint. De aceea, astăzi, venim în faţa dumeavoastră, a celor care asigură motorul dezvoltării economice și asigură o parte importantă a finanțării a județului prin taxe și impozite pentru a vă prezenta proiectele și gândurile noastre, dar totodată vrem să ascultăm și opiniile și propunerile dumnevoastră. Dezvoltarea economică locală înseamnă a ridica competitivitatea economică în scopul îmbunătăţirii viitorului economic al acesteia, iar pentru aceasta este nevoie să creăm condiţii mai bune pentru a genera locuri de muncă. Partidul Naţional Liberal consideră esenţială colaborarea dintre sectorul public, mediul de afaceri şi societatea civilă. De aceea, în programul Neamţ 2020, am inclus înfiinţarea unui Consiliu Consultativ cu mediul de afaceri, iar primii paşi în acest sens au fost făcuţi când am semnat Pactul pentru dezvoltare – pactul pentru normalitate. Mai mult decât atât, în programul de guvernare locală, am venit cu propuneri concrete pentru a crea contextul dezvoltării mediului economic şi mă refer aici la fiscalitate favorabilă şi investiţii în infrastructură. Priorităţile echipei liberale pe infrastructură sunt Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, drumurile Piatra Neamţ- Roman, Piatra Nneamţ- Bacău , Piatra Neamţ-Gheorgheni, Piatra Neamţ- Borsec, Piatra Neamţ- Vatra Dornei dar şi consolidarea infrastructurii de drumuri judeţene. Pentru creşterea culturii antreprenoriale în judeţul Neamţ, ne propunem să punem la dispoziţia mediului de afaceri o bază materială solidă prin înfiinţarea de incubatoare de afaceri , parcuri industriale şi tehnologice.” a declarat preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc.

Dezbatere PNL mediul de afaceri 8

Administraţia publică trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, iar decidenţii locali au datoria de a crea cadrul favorabil ca mediul privat să prospere.

Mediul economic reprezintă inima societăţii, fiecare om de afaceri este important prin faptul că nu este un consumator, ci un generator de buget prin impozitele şi taxele pe care le plăteşte. De aceea este datoria noastră, a administraţiei locale să facem ca mediul de afaceri să prospere. Printr-o colaborare permanentă se pot găsi soluţii pentru a crea un mediu administrativ favorabil investiţiilor, iar ca dovadă stă faptul că Romanul contribuie la PIB-ul județului cu 55%. Obiectivul pe care mi l-am asumat alături de echipa liberală este să îmbunătățesc mediului economic din Municipiul Roman, iar ca prioritate să sprijin dezvoltarea  antreprenorialului local și să continui atragerea de investiții străine prin înființarea de structuri de sprijinire a afacerilor și inovării”, a declarat primarul municipiului Roman Laurențiu Leoreanu.

Dezbatere PNL mediul de afaceri 9

Primarul Municipiului Piatra Neamţ a prezentat direcţiile principale de acţiune, cuprinse în programul Neamţ 2020, pentru susţinerea mediului de afaceri.

Starea mediului de afaceri reprezintă barometrul unei societăţi, iar întâlnirile cu reprezentanţii săi sunt deosebit de importante pentru că reprezintă motorul dezvoltării unei regiuni. Dialogul reprezintă calea cea mai bună spre dezvoltare, iar întâlnirea de astăzi nu face decât să confirme acest lucru. Administraţia locală trebuie să se implice pentru a încuraja mediul de afaceri pe câteva direcţii importante: infrastructură de calitate, element esenţial în atragerea investitorilor, forţă de muncă calificată şi mă refer aici la introducerea învăţământului dual şi la înfiinţarea unei filiale a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi la Piatra Neamţ, fiscalitate corectă, taxe şi impozite moderate care să stimuleze dezvoltarea afacerilor. În proiectul Piatra Neamţ 2020 am inclus ca prioritate înfiinţarea unui incubator de afaceri pentru a da o şansă întreprinzătorilor care sunt la început de drum, dar şi dezvoltarea zonei metropolitane prin construirea unui parc industrial, proiect asumat la nivelul judeţului Neamţ. Este nevoie să investim public, de aceea o colaborare între primării şi Consiliul Judeţean este absolut necesară, iar echipa liberală are un program de dezvoltare integrat, proiectul Neamţ 2020.” a declarat primarul municipiului Piatra Neamț Dragoș Chitic.

În programul Neamţ 2020 sunt prezentate o serie de proiecte economice pe care liberalii şi le vor asuma pentru a asigura dezvoltarea reală a comunităţii.

Să nu uităm că avem o creştere economică conjuncturală, bazată pe consum, pe emoţie şi asta pentru că guvernele precedente au mărit cheltuielile cu resursa umană şi au redus cheltuielile pe investiţii. Este datoria noastră, a liberalilor să susţinem o dezvoltare sănătoasă a economiei, iar asta înseamnă statul minimal, adică să facem mai puţină politică în economie şi mai multă economie în economie. Creşterea economică trebuie bazată pe investiţii. Avem nevoie de un motor puternic economic, ceea ce înseamnă investiţii în infrastructură şi reindustrializare prin parcuri industriale şi tehnologice, iar programul Neamţ 2020 oferă aceste soluţii printr-un proiect de management eficient al judeţului” declarat senatorul Eugen Ţapu-Nazare.

„Proiectul Neamţ 2020 este un program coerent aplicat pe nevoile reale ale judeţului, dar mai ales este un program prin care încercăm să schimbăm modul de operare între administraţia locală şi societate civilă, de aceea suntem deschişi la dialog, iar astfel de consultări trebuie să devină o obişnuinţă. Legătura dintre mediul de afaceri şi decidenţi trebuie să fie una de cooperare şi sunt convins că aşa vom reuşi să găsim soluţii punctuale la problemele cu care vă confruntaţi.” a declarat deputatul Vlad Marcoci.

*acest articol este un advertorial

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.