„Roman – un oras sigur si durabil”

de | 29/05/2016 | Politică

Când m-am gândit la Roman ca oraș sigur, nu m-am gândit că ne e frică să ieșim pe stradă sau că e periculos să trăiești în Roman. Nici pe departe. În accepțiunea mea, noțiunea de sigur face parte din confortul pe care, gândesc, și-l dorește fiece romașcan: siguranța personală, siguranța căminului, siguranța mediului înconjurător, siguranța locului de muncă, siguranța că visele pe care și le propune pot fi atinse.
Aș vrea să abordez tema mediului înconjurător, care a apărut ca o problemă în discuțiile pe care le-am avut cu oamenii din oraș. Mașinile sunt pline de praf în câteva ore după ce sunt spălate, copacii sunt ciuntiți de personal nespecializat, spațiile verzi sunt ocupate de construcții și locuri de parcare, parcurile sunt neîngrijite și periculoase pentru copii, pietonalul Ștefan cel Mare suferă după vegetație într-o mare de beton și piatră. Sunt lucruri pe care romascanii le știu. Sunt lucruri care trebuie și pot fi îndreptate. Stă în puterea nostră să o facem.

Ne propunem ca suprafața de spații verzi să crească în următorii patru ani măcar la media europeană de 26 mp/ locuitor, în condițiile în care acum, cei 1.22 milioane mp spații verzi din Roman înseamnă doar 17 mp/ locuitor. Nici un metru pătrat de iarbă să nu mai fie cotropit de beton sau asfalt. Ne dorim să sporim numărul arborilor din parcuri, de pe străzi, de pe alei, fără a pune în pericol siguranța cetățeanului. Dacă este nevoie, arborii periculoși vor fi tăiați și se vor planta alții în locul lor. Intenționăm să identificăm locații și să înființăm perdele forestiere în jurul orașului, care să facă din Roman o oază de oxigen, chiar dacă va trebui să cumpărăm terenuri. Ne place să facem lucrurile până la capăt, și de aceea vrem să asigurăm părinții că locurile de joacă și parcurile vor fi supravegheate video de Poliția Locală, că instalațiile electrice de iluminat sunt funcționale și conforme, că mobilierul este adecvat și bine întreținut. Vrem ca această mentalitate să fie însușită de întregul aparat administrativ al Primăriei, și ca pe primul plan să fie cetățeanul. Pentru că noi, cei aleși, suntem ai cetățenilor, și nu ei sunt ai noștri.

Constantin Iancu – candidat PMP pentru funcția de primar al municipiului Roman

* acesta este un advertorial

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.