Cum se termină o investiție publică: cu mult sub viteza melcului

de | 12/08/2016 | Județean, Rural

Președintele Consiliului Județean Neamț a mers, vineri, prin județ, pentru a vizita mai multe investiții. Ionel Arsene a promis că parte dintre lucrările neterminate vor primi finanțare în perioada următoare. Prima oprire a lui Ionel Arsene a fost în comuna Bîra, la drumul județean DJ 280, drum ce se află la finalul unui proces de reabilitare. Este vorba de asfaltarea a 830 de metri de șosea, iar lucrările sunt gata în proporție de 80%, urmând a se executa șanțurile, acostamentele și semnalizarea rutieră. Lucrările sunt executate din bugetul Consiliului Județean Neamț și se ridică la aproximativ 1.200.000 de lei.

Sper ca această investiție să fie gata într-o săptămână – două. Am hotărât să facem deplasări în teren la toate lucrările pe care Consiliul Județean le are și le finanțează pe drumurile județene și îmi doresc ca, până în iarnă să reușim să finalizăm tot ce am alocat ca și fonduri și tot ce ne-am propus să facem ca și investiții pe drumurile județene în județul Neamț”, a declarat Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.

Mai avem multe de făcut, dar la nivel de zonă, având și un grup de acțiune locală, împreună cu colegii primari din zonă am mai accesat și fonduri europene. Ne dorim să nu mai fie diferență între sat și oraș, mai pe aia dreaptă. Vrem să extindem rețeaua de canalizare, rețeaua de apă; avem un sat, Negrești, care nu beneficiază deocamdată. S-au mai făcut construcții noi care trebuie racordate la sistemul centralizat. Pentru ca legătura cu județul Iași să fie fără probleme, mai trebuie asfaltați încă 400 de metri de drum județean, care aparțin tot de Consilul Județean”, a spus Dănuț Petraru, primarul comunei Bîra. Ionel Arsene a promis că va aloca buget pentru această nouă investiție, estimată la 600.000 de lei.

Drum nou cu petice, realizat sub viteza melcului. La propriu

Drumul DJ 207A (Roman – Bira – Nistria), a reprezentat a doua oprire a președintelui CJ Neamț. Pe acest drum se lucrează din anul 2008, adică de opt ani și au apărut deja peticele, pe o lucrare care nu a fost terminată.

Lucrările la DJ 207A  au constat în modernizarea unui tronson de 2,6 kilometri. Proiectul a fost realizat, de asemenea, din fonduri proprii ale Consiliului Județean Neamț. În urma celor constatate la fața locului urmează a fi realizată și recepția tehnică a lucrării. ”Eu cred că și zona asta a județului Neamț are nevoie de o atenție specială din partea CJ și asta încerc să fac, să vin în teren și văd care sunt nevoile comunelor pe drumurile județene, să încercăm să alocăm findurile necesare. Ne dorim ca până în toamnă să finalizăm lucrările și aici”, a adăugat Ionel Arsene.

DJ 207A drum neterminat dar deja peticit

DJ 207A, neterminat dar deja peticit

Oamenii de știință spun că un melc parcurge 25 de metri în 24 de ore. Adică 750 de metri în 30 de zile. Investiția de pe DJ 207A s-a făcut cu viteza medie de 27 de metri pe lună, ceea ce înseamnă  325 de metri pe an.

Reprezentanții instituției județene susțin că motivul pentru care se lucrează de atât de mult timp este faptul că banii au fost prea puțini pentru nevoile mari ale comunităților. Așa s-a ajuns la siutația în care o investiție nouă vine cu tot cu petice la pachet, iar alte 21 de investiții pe drumuri județene așteaptă să fie terminate. De ce s-au început atât de multe, dacă nu au fost bani? ”Pentru că fiecare primar a venit și a cerut să se facă ceva și în comuna lui și pentru că, acolo unde a fost vorba de lucrări în localități, s-a încercat a se pune măcar un strat de asfalt, să nu mai meargă oamenii prin praf”, spune un reprezentant al CJ Neamț. În ulitmii opt ani, la conducerea CJ au fost patru președinți, fiecare cu alte priorități. Acum, al cincilea președinte dă asigurări că va termina investiția în câteva luni.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.