Jandarmeria Rurală de la sfârșit de secol XIX

de | 31/08/2016 | Actualitate, Județean

Joi, 1 septembrie, se împlinesc 123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România, moment de sărbătoare în care sunt evocaţi înaintaşii jandarmilor.

În anul 1893, la data de 1 septembrie, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Această lege prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine, cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat european modern.

Muzeul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ păstrează momente din moştenirea lăsată de predecesori.  Din studiul documentelor care atestă existenţa Jandarmeriei în Neamţ a rezultat că la nivelul judeţului existau secţii şi posturi de jandarmi.

Jandarmeria îsi începe activitatea la nivelul Judeţului Neamţ începând cu anul 1893, fiind organizată cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamţ. La nivelul anului 1908, în judeţul Neamţ existau zece secții de jandarmi şi 57 de posturi, având un caracter preponderent îndreptat către zonele rurale. Deşi în următorii ani posturile de jandarmi au crescut numeric, totuşi până în 1938 nu se organizase în fiecare comună câte un post de jandarmi. ”Deși desfiinţată în mod nejustificat de către noua putere a ţării în anul 1949, instituţia Jandarmeriei Rurale a rămas în memoria şi în conştiinţa românilor. Acest fapt ne obligă ca an de an la 1 septembrie să comemorăm acest eveniment şi să ne reamintim rolul jandarmilor rurali în modernizarea statului român. După 1989, instituţia Jandarmeriei şi-a recăpătat locul în societate, tocmai pentru că siguranţa publică, echilibrul, normalitatea şi respectul pentru cetăţean sunt vitale într-o comunitate sănătoasă”, a precizat maiorul Radu-Vasile Olariu, insepcctorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.