Bisericile noastre, moștenire de la strămoși: Bisericuța copiilor

de | 09/09/2016 | Local, Religie

înRoman.ro, în parteneriat cu Protopopiatul Roman, lansează o campanie de prezentare a bisericilor din municipiul Roman. Campania ”Bisericile noastre, moștenire de la strămoși” este lansată pe 1 septembrie, dată la care se sărbătorește începerea unui nou an bisericesc. În cadrul acestei campanii, înRoman.ro va pune în lumină istoricul fiecărei biserici din muncipiu, pentru că lăcașurile de cult în care mulți dintre noi au fost botezați, și-au unit destinele sau merg cu regularitate au avut, de-a lungul veacurilor, o contribuție majoră în viața comunității, fiind loc de vindecare sufletească, de tămăduire trupească, dar și de învățătură pentru generații ale străbunicilor noștri.

Bisericuța Copiilor este cea mai ”tânără” din oraș și nu este moștenire de la strămoși, ci de la contemporani. A fost construită în urmă cu opt ani, la dorința IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, ca o mulțumire adusă Divinității. Deși nu are o istorie lungă, biserica în stil maramureșan în frumusețează într-un mod aparte cartierul Favorit. Un cartier plin de „oameni săritori” și ”bogați spiritual”, așa cum îi vede preotul Andrei Ioniță, din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacău, ierarhul desemnat să se ocupe de metocul chiriarhal.

Bisericuta Copiilor 60

Fără cultură și spiritualitate nu am fi existat pe aceste meleaguri și, printre toate bisericile istorice ale orașului Roman, găsim un loc și o mică oază de spriritualitate, care gravitează în jurul unei biserici de lemn. Are un stil de împrumut, fiind o biserică maramureșană, dar stilul se potrivește foarte bine cu locul. În anul 2000, IPS Ioachim, actualul arhiepiscop al Romanului și Bacăului, a primit arhieria de la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind ales păstorul sufletesc al credincioșlor din această zonă binecuvântată. Hotărârea de a construi și de a ridica o bisericuță de lemn a fost luată în 2008, la împlinirea a opt ani de arhierie a IPS Ioachim. El este ctitorul principal, așa cum voievozii au fost ctitori de neam și credință, de lăcașuri sfinte. Această biserică s-a ridicat ca un mic Voroneț. Dacă Voronețul a fost construit în trei luni și trei zile, bisericuța de lemn în stil maramureșan a fost construită exact în 40 de zile a Postului celui mare a anului 2008. Adică s-a început pe 2 martie și a fost montată pe temelie (temelie realizată de inginerul Eugen Borș) pe 27 aprilie, în Sâmbăta Mare. Dorința sa a fost de a o dărui copiilor, de aceea se numește și bisericuța copiilor”, povestește preotul Andrei Ioniță. Iar denumirea se potrivește cum nu se poate mai vine: în fiecare duminică, zeci de copii sunt aduși de părinți să se împărtășeașcă acolo.

Ca la orice lăcas de cult, activitatea filantropică este prezentă și aici. ”Mila creștină” este o acțiune prin care, pe parcursul anului școlar, mai mulți copii primesc o masă caldă în clădirea din spatele bisericii, acolo unde este amenajat un spațiu multifuncțional.

Bisericuta Copiilor 59

Anul acesta a fost, începând cu data de 1 iunie, o hotărâre a permanenței eparhiale sub oblăduirea IPS Ioachim de a schimba statutul de organizare administrativă a acestui loc sub denumirea de metoc chiriarhal. aceasta înseamnă o mică mănăstire, în momentul în care un lăcaș de cult intră sub îndrumarea directă a episcopului. Hotărârea de a fi metoc chiriarhal nu schimbă cu nimic activitatea pastoral-misionară, activitatea social-filantropică; ba, mai mult, motivația a fost de a o implementa mai adânc și de a o accentua mai mult, de a o îmbunătăți. Este o continuitate a ceea ce a fost frumos cu părinții slujitori”.

Înainte de această schimbare, care a însemnat și că preot slujitor va fi un călugăr, cei care au slujit la această biserică au fost preoții Gheorghe Paleu și Bogdan Gherasimescu. Acum, activitatea misionară și filantropică este continuată în parteneriat cu Fundația ”Episcop Melchisedec”. Copiii din cadrul grădiniței cu același nume participă la ateliere de pictură, desen și alte preocupări adecvate vârstei. Proiecte sunt mai multe, inclusiv unul prin care să se acorde rechizite mai multor copii acum, la început de an școlar, dar totul depinde de activitatea econimică a bisericii, care susține derularea acestor activități filantropice.

Înainte de hramul din acest an, intrarea în  curtea bisericii a fost înfrumusețată cu o poartă în stil maramureșan, dar sculptată cu motive moldovenești. La slujba de priveghere din seara de 8 septembrie, în avansul sărbătorii hramului, au venit numeroși romașcani și nu numai. Au venit pentru a celebra hramul, dar și pentru a se închina Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, considerată făcătoare de minuni.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.