Soți rătăciți în pădure

de | 07/11/2016 | Actualitate, Rural

Doi soți din Roman au fost căutați ore bune de oamenii legii în pădurea din Dealul Mărului. Cei doi au plecat duminică, 6 noiembrie, să caute ciuperci, dar s-au pierdut și nu au mai reușit să ajungă înapoi la drum. În jurul orei 17.30, polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Gâdinţi au fost sesizați despre faptul că două persoane s-au rătăcit în pădurea Dealul Mărului din comuna Gâdinţi.

Imediat au fost constituie echipe de căutare, formate din polițiști, lucrătorii ISU și reprezentanți ai Ocolului Silvic Horia, care au început căutările celor două persoane, un bărbat de 66 de ani și o femeie de 64 de ani, ambii din Roman. După două ore de căutări, cei doi soți au fost găsiți în pădurea Dealul Mărului, la o distanţă de circa patru kilometri de DN 15D. Din primele verificări a rezultat faptul că în jurul orei 8.00 cele două persoane s-au deplasat din municipiul Roman în pădurea Dealul Mărului, din comuna Gâdinţi, pentru a culege ghebe, iar în jurul orelor 17.30, datorită faptului că s-a întunecat, aceștia s-au rătăcit în pădure”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț. Persoanele au fost preluate, stabilindu-se că nu au suferit vreo vătămare corporală.

Câteva sfaturi pentru a nu vă rătăci:

  • Nu vă aventurați pe trasee necunoscute și păstrați legătura în permanență cu membrii grupului. Nu vă îndepărtați de aceștia!
  • Este recomandat, atunci când faceți drumeții montane, să aveți la dumneavoastră o busolă, care poate fi mai utilă decât GPS-ul – care poate da indicații greșite dacă semnalul este slab. Dacă ai o hartă și o busolă, pui busola pe direcția pe care o să mergi și orientezi nordul.
  • Atunci când îți dai seama că te-ai rătăcit, încearcă întâi să afli care este poziția ta. Privește în jur și compară ceea ce vezi cu semnele de pe hartă pentru a comunica reperele echipelor de căutare.
  • Nu ezita să suni, imediat, la Serviciului Unic de Urgență 112 pentru a solicita sprijinul poliției sau a jandarmilor montani.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.