Ambulanța TIM, „blocată” la județ

de | 21/02/2017 | Local, Sănătate

După ce cadrele medicale au salvat vieți ”ilegal” la Roman, operând pe o ambulanță de terapie intensivă mobilă (TIM) care a funcționat doar timp de opt luni – ulterior fiind redirecționată către Piatra-Neamț -, problema birocratică rămâne la fel de actuală.

În luna octombrie 2016, înRoman.ro a publicat o anchetă jurnalistică în două părți, încercând să ofere câteva răspunsuri pe care autoritățile locale, județene și centrale au evitat să le expună public în mod transparent. Prima parte a investigației o găsiți AICI, iar a doua parte – AICI.

În luna martie se împlinește un an de când mai multe instituții au încercat să găsească o soluți legală pentru ca această autospecială să poată fi folosită de medicii romașcani pentru salvarea de vieți. Ambulanța TIM este considerată un spital mobil, fiind echipată la cel mai înalt standard, iar cadrele medicale ce fac parte din echipaj trebuind să fie autorizate pentru a lucra pe această autospecială, adică să aibă o pregătire adecvată. Ca să vă faceți o idee: în opt luni, ambulanța TIM a mers la 459 de intervenții, din care 66 de accidente și 75 de misiuni la persoane cu afecțiuni cardiace.

În urmă cu patru luni, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și membru al Comisiei Interministeriale de Suport Tehnic (MInisterul Sănătății – Ministerul de Interne), dădea asigurări că s-a găsit soluția pentru ca ambulanța TIM să revină la Roman. Acest lucru nu s-a întâmplat și există șanse să treacă cele 12 luni de când ambulanța a fost luată de la Roman, iar problema să fie tot nerezolvată.

Unde s-a ”blocat” chestiunea ambulanței TIM? De data aceasta, se pare că la nivel județean. O confirmă chiar conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț. Într-un răspuns remis inRoman.ro și semnat de Liviu Negelschi, managerul SJU Neamț, se arată că în luna mai 2016 conducerea SJU Neamț a solicitat Ministerului Sănătății aprobarea înființării unui punct de lucru la Roman pentru UPU Neamț. ”Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic a avizat pozitiv înființarea unei a doua linii de gardă la Spitalul Roman în luna august 2016”. Acest lucru se știa deja.

Ce urma de atunci încolo?Mai departe, pașii au fost dictați de necesitatea obținerii aprobării din parte Ministerului Sănătății pentru modificarea structurii UPU-SMURD Piatra-Neamț. Au fost obținute avizele epidemiologice pentru punctul de lucru Roman, a fost calculat impactul asupra prevederilor bugetare pentru UPU-SMURD, a fost întocmită o notă de fundamentare pentru a justifica solicitarea de modificare de structură. Pașii rămași sunt: obținerea unor noi aprobări în ședințele de Comitet Director și Consiliu de Administrație ale SJU Neamț pentru referatul prin care se solicită modificările și trimiterea spre aprobare Consiliului Județean Neamț, ordonatorul principal de credite. Este nevoie, de asemenea, de aprobarea noului buget pentru structura modificată a UPU-SMURD Piatra-Neamț”, se mai arată în documentul menționat.

Cât va dura obținerea aprobărilor?Conducerea SJU Neamț nu poate oferi o dată certă la care ambulanța TIM va deservi punctul de lucru Roman, dar depune toate diligențele necesare pentru a obține cât mai rapid rezolvarea acestei probleme”, este răspunsul managerului SJU Neamț. Un răspuns care arată încă o dată, dacă mai era nevoie, că sistemul public este sufocant prin birocrație. Spre exemplu, la SJU Neamț este atât de mare birocrația încât răspunsul la solicitarea de presă a venit după 40 de zile (conform legii, răspunsul la o solicitare de presă trebuie trimis în maxim 30 de zile).

Laurențiu Leoreanu este al doilea parlamentar care a făcut un demers pe chestiunea ambulanței TIM (în legislatura anterioară senatorul Ioan Chelaru a trimis întrebări către autoritățile centrale competente). Deputatul Leoreanu a trimis, pe 16 februarie, interpelări scrise către Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății ”privind necesitatea de a fi reiniţiată, de urgenţă, activitatea serviciului de terapie intensivă mobilă pe raza de acoperire a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Am solicitat clarificări şi punctul de vedere al ministerelor implicate, pe trei paliere: 1. În ce măsură cei doi miniştri susţin necesitatea înfiinţării la Roman a unui punct de lucru UPU-SMURD? 2. Care este stadiul de lucru asupra legislaţiei necesare care să permită acest serviciu nu doar spitalelor judeţene? 3. Care este data la care va începe activitatea echipajului de Terapie Intensivă Mobilă la Roman?”.

SJU Neamț recunoaște că demersurile în cazul punctual ambulanța TIM Roman țin de autoritățile județene. Prin urmare, răspunsul la interpelarea deputatului romașcan ar fi unul interesant prin prisma celei de-a doua întrebări, care aduce în atenție o schimbare de legislație necesară pentru ca și alte Centre de Primiri Urgențe din țară să poată trimite la intervențiile foarte dificile ambulanțe TIM.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.