Primari condamnați pentru abuz în serviciu

de | 21/02/2017 | Justiție, Rural

Doi primari din Neamț vor părăsi funcția pe care au câștigat-o la alegerile din 2016 într-un mod rușinos. Cei doi au fost condamnați pentru abuz în serviciu. Rețeta a fost similară: contracte cu dedicație și lucrări de modernizare a unor drumuri comunale supraestimate sau realizate doar pe hârtie. Marți, 20 februarie, prefectul judeţului, Niculina Dobrilă, a semnat ordinele privind încetarea de drept a mandatului primarului comunei Bălţăteşti, respectiv al comunei Pipirig, înainte de expirarea duratei normale de mandat.

Prin Decizia penală nr 172/10.02.2017 a Curţii de Apel Bacău, Marcel Prună, primarul comunei Pipirig, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Radu Viorel Ursache, primarul comunei Bălţăteşti, la pedeapsa doi ani şi opt luni închisoare cu executare pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Astfel, conform Legii privind Statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Neamț.

Potrivit aceleiaşi legi, emiterea ordinului prefectului de încetare înainte de termen a mandatului de primar are la bază un referat semnat de secretarul localităţii, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. Prin urmare, în urma transmiterii tuturor documentelor necesare emiterii ordinului, prefectul judeţul a emis ordinele de încetare de drept a celor două mandate de primar.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.