Dosarul de șomaj la control de două ori pe an

de | 04/04/2017 | Economic, Județean

Persoanele care primesc venitul minim garantat vor trebui să se întâlnească, cel puțin de două ori pe an, cu reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț. Noile reguli impun reînnoirea dosarului de șomaj sau pierderea oricărui tip de sprijin din partea statului. Conducerea AJOFM Neamț va pune la punct o serie de deplasări în județ.

Beneficiarii de ajutor minim garantat nu mai trebuie să vină din trei în trei luni pentru viză; în schimb, un dosar de șomer înregistrat expiră la șase luni. Deci, dacă după șase luni nu-l vedem, noi informăm Agenția Județeană de Prestații Sociale și acesta va pierde venitul minim garantat. Pentru a veni în sprijinul lor, noi vom schimba modalitatea de lucru cu șomerii și cu primăriile în care se fac dosare de venit minim garantat, în sensul că, pe baza unei planificări, vom merge într-o caravană, la fiecare primărie în parte. Vom invita toți șomerii, în special cei neindemnizați, care au dosar de venit minim garantat, vorbim cu ei și vedem ce se poate face. Astfel, ne vom adapta și vom prezenta oferta de măsuri active, cum ar fi cea privind prima de angajare sau prima de instalare pentru și care vor angaja la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de locuința de domiciliu”, a afirmat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamț.

O altă măsură pe care o au în plan reprezentanții AJOFM Neamț este organizarea de cursuri în domeniul agricol, iar practica să fie realizată în fermele din zonă. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii martie, 1.481 de persoane s-au angajat în zona Roman. În luna martie,  rata șomajului în județ a fost de 5,66%. În Roman a fost înregistrată o rată a șomajului de 1.12% (547 de șomeri), iar în zona Romanului rata șomajului a fost de 3,26%, însemnând un total de 4.035 șomeri.

Cea mai marea rată a șomajului în zona Romanului a fost înregistrată, în luna martie, la Boghicea – 17,67%, Oniceni – 18,66% și Văleni – 19,92%; la polul opus, comunele cu cea mai mică rată a șomajului sunt Cordun – 1,08%, Sagna – 1,04% și Gherăești – 0,72%.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.