Peste 2.000.000 lei, bani pentru ONG-uri de la municipiul Roman și de la CJ Neamț

de | 05/04/2017 | Administrație, Economic, Județean, Util

Asociațiile și fundațiile vor putea desfășura proiecte cu sprijin de la administrația locală din Roman sau de la Consiliul Județean Neamț. În cele mai recente ședințe ale Consiliului Local Roman și Consiliului Județean s-au aprobat programe pentru acordarea finanțărilor nerambursabile, valabile pentru anul în curs.

La nivelul municipiului Roman suma totală alocată este de 150.000 lei și se împarte în mod egal celor trei domenii: proiecte cultură, religie, învățământ, proiecte sociale, proiecte activități sportive și de tineret. Pentru primele două categorii, valoarea unui grant trebuie să se încadreze în minim 3.000 lei și maxim 10.000 lei. În ceea ce privește proiectele pentru activități sportive și de tineret, sumele maxime ale finanțării nerambursabile sunt următoarele: sportul de performanță de echipă, divizie inferioară maxim 10.000 lei, pentru sportul individual de performanță – maxim 7.000 lei, sportul pentru toți – maxim 5.000 lei, sportul școlar – maxim 8.000lei.

Consiliul Județean Neamț are, pentru acest program, un buget total de 2.350.000 lei. Acesta este împărțit astfel: proiecte cultură, religie, învățământ – 300.000 lei, proiecte servicii sociale – 200.000 lei, activități sportive și de tineret – 1.850.000 lei. Pentru primele două categorii de proiecte (cultură, religie, învățământ și servicii sociale) suma minimă a grantului acordat va fi în valoare de 5.000 de lei, iar suma maximă va fi de 15.000 de lei. În cazul activităților sportive și de tineret, valoarea maximă a  grantului va fi astfel: pentru sportul de echipă – maxim 300.000 de lei pentru divizia superioară, maxim 100.000 lei pentru divizia medie, maxim 30.000 lei pentru divizia inferioară; pentru sportul individual de performanță – maxim 15.000 lei; sportul pentru toți – maxim 15.000 lei; sportul școlar – maxim 10.000 lei.

Conform regulilor aprobate, în cazul în care beneficiarul contractează, în cursul aceluiaşi an calendaristic mai mult de o finanţare nerambursabilă pentru activităţi şi proiecte diferite, de la aceeaşi autoritate finanţatoare, nivelul finanţărilor totale nu poate depăşi o treime din totalul fondurilor publice alocate programului annual aprobat. Finanţările nerambursabile nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit. De asemenea, nu se acordă finanţări nerambursabile pentru activităţi ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului, cu excepţia cazului în care aceasta reprezintă o componentă indispensabilă proiectului. Finanţările nerambursabile trebuie însoţite de o contribuţie din partea beneficiarului de minimum 10% din valoarea totală a finanţării. Grantul va fi acordat în două tranșe: 70% în termen de 30 de zile de la data semnării contractului și 30% de zile de la data aprobării raportului final tehnic şi financiar.

Data de la care vor începe înscrierile în aceste programe va fi decisă de autoritățile contractante, respectiv Primăria Roman și Consiliul Județean Neamț, și va fi publicată în presa locală și în Monitorul Oficial.

Programul anual de finanțare nerambursabilă al Primăriei Roman poate fi consultat aici: https://primariaroman.ro/ConsLoc/HCL_Proiect/2017-03/021%20Ghid%20finantare%20actvitati%20nonprofit.pdf

Programul anual de finanțare nerambursabilă al Consiliului Județean Neamț poate fi consultat aici: https://cjneamt.ro/informatiicetateni/Registratura/Hotarari/Detaliu.aspx?registru=HOT-HCJ&nr=75&an=2017

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.