Tripla semnificație a zilei de 9 mai

de | 09/05/2017 | Actualitate, Local

Tripla semnificație a zilei de 9 mai a fost marcată printr-un eveniment ce s-a desfășurat în cimitirul Eternitatea, la monumentul eroilor. Pe o vreme de toamnă târzie, zeci de elevi, cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor din oraș au înfruntat frigul și vântul pentru a-i cinsti pe eroii cărora le datorăm prezentul. După un TeDeum și o slujbă de veșnică pomenire, oficialitățile au susținut alocuțiuni adecvate momentului.

9 mai 2017 6622

Dragoș Munteanu, protopop de Roman

Pentru faptele înălțătoare pe care străbunii neamului le-au împlinit, sacrificându-și viața, familia și tot ceea ce au avut mai scump, urmașii au datoria de a le purta veșnică recunoștință. Înaintașilor noștri noi le datorăm tot ce avem mai de preț: onoare, identitate, libertate și credință. În istoria bimilenară a acestui an, înlăuntrul căruia credința și națiunea s-au împletit ontologic, faptele străbunilor au fost ca niște semne și au înălțat ființa naturală românească până la o matură cunoștință de sine, făcând-o demnă de celalte state europene sau mondiale. Calendarul faptelor mărețe ale acestei națiuni aduc permanent în memorie figuri emblematice ce au dat sens unui trecut ce nu va fi nicicând dat uitării”, a citit pr. Dragoș Munteanu, protopopul de Roman, din mesajul IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

9 mai 2017 6575

Vasile Crețu, comandant Garnizoana Roman

Ziua de 9 mai are pentru români o triplă semnificație: pe lângă ziua independenței de stat, proclamată în 1877, românii sărbătoresc victoria coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial, la 9 mai 1945, dar și ziua UE. Înurmă cu 140 de ani, pe 9 mai 1877, Adunarea Deputaților a proclamat independența de stat a României, deschizând, astfel, drumul spre recunoașterea internațională a dreptului națiunii române de a-și decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara anului 1877, Armata Română a triumfat pe câmpul de luptă cucerind, pe rând, redutele otomane de la Plevna, Grivița, Smârdan și Vidin. Independența României a fost câștigată, însă, cu jertfa a peste 10.000 de ostași”, a declarat colonelul Vasile Crețu, comandantul Garnizoanei Roman.

9 mai 2017 6588

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

În istoria poporului român, puține sunt zilele marcate de o asemenea importanță. Sărbătorim astăzi proclamarea independenței de stat, sfârșitul celui de-al doilea război mondial și ziua Europei. Exemple de dăruire și sacrificiu care ne spun, neîncetat, cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Trecut, prezent și viitor. Istoria țării a fost scrisă de bărbați vrednici și credincioși, care au înțeles momentele grele prin care trecea națiunea noastră. Unii, au făcut istorie în cancelariile occidentale. Alții, la fel de bărbați, pe câmpul de luptă. Astăzi, este pace, iar întrebarea pe care trebuie să ne-o punem fiecare este ce facem noi pentru țară?”, a spus Lucian Micu, primarul municipiului Roman.

Mai apoi au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor, după care au soldații care au participat la paradă au fost aplaudați de cei prezenți.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.