Deputatul Ioan Munteanu, cercetat de DNA sub control judiciar

de | 26/05/2017 | Justiție, Național

Deputatul Ioan Munteanu, unul dintre membrii importanți ai PSD Neamț și cotat de-a lungul timpului ca unul dintre cei mai activi parlamentari, este acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) că ar fi luat mită suma de 400.000 de euro. Procurorii DNA Ploiești au  pus în mișcare acțiunea penală și au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Ioan Munteanu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani.

La sfârșitul anului 2009, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.
În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri.
Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal în perioada 2009-2010.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în cursul anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.”

comunicat de presă DNA

Contactat telefonic, deputatul Ioan Munteanu a declarat că nu are nimic de comentat, fiindcă nu are voie să vorbească despre acest subiect. Pe toată perioadă controlului judiciar, parlamentarul nu are voie să ia legătura cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu poarte arme și să nu părăsească teritoriul României.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.