Orașul pierdut: Neamț – Mănăstirea ”Buna Vestire” Bisericani, construită în urmă cu circa 500 de ani, se află în prag de colaps. Monumentul ar putea fi reabilitat de Compania Națională de Investiții

de | 02/06/2017 | Național, Orașul uitat

Mănăstirea ”Buna Vestire” Bisericani, construită în urmă cu circa 500 de ani, este în prag de colaps. Biserica nu are bani pentru restaurarea monumentului istoric și a cerut în mai multe rânduri ajutor de la Ministerul Culturii și Ministerul Dezvoltării, însă fără niciun rezultat. Întrucât imobilul prezintă pericol public, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât recent să nu mai permită accesul enoriașilor în lăcașul de cult. Monumentul ar putea fi restaurat de Compania Națională de Investiții, biserica depunând un proiect în acest sens, însă nu s-a stabilit nimic concret.

orasul pierdut Biserica Bisericani Neamt 6165

Mănăstirea ”Buna Vestire” Bisericani se află  în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. Crucea de pe turnul-clopotniță mai are un pic și cade, acoperișul suferă din greu, o parte din zidul bisericii este prăbușit. Pacienții povestesc cum, atunci când bate vântul, dranița de pe acoperiș zboară prin toată curtea spitalului. Biserica a fost construită în urmă cu circa 500 de ani și este monument de interes național.

În lăcașul de cult s-au ținut slujbe până pe 24 aprilie, când după un episod de vreme extrem de rea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a luat decizia să nu mai permită accesul vizitatorilor în clădire și pe latura de nord a zidului de incintă.

orasul pierdut Biserica Bisericani Neamt 6139

În plus, CJSU Neamț a dispus asigurarea, ”în regim de urgență, a unui studiu geotehnic amănunţit în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru consolidarea versantului de pe laturile de nord şi nord-vest ale bisericii, urmărirea specială a comportării curente a Bisericii „Buna Vestire” și luarea unor măsuri urgente pentru consolidarea versantului şi pentru executarea lucrărilor de corectare a torentului şi evacuare a apelor meteorice”.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

orasul uitat 1

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.