Pompierii ne sfătuiesc: ”Nu lăsaţi copiii în maşinile parcate la soare”

de | 24/06/2017 | Județean, Util

Efectele caniculei se fac simţite cu o intensitate mai mare în oraşe unde clădirile înalte opresc circulaţia naturală a aerului, iar pe străzi se acumulează gaze toxice provenite în special de la maşini. De aceea este recomandată udarea principalelor căi rutiere din oraşe, ridicarea gunoaielor la perioade mai scurte de timp şi mai ales asigurarea spaţiilor verzi şi a împăduririlor.

Din cauza temperaturilor ridicate, se produce o creştere a transpiraţiei, care are rolul de regulator termic, împiedicând supraîncălzirea corpului. O dată cu apa, organismul pierde şi săruri minerale cu consecinţe negative cum ar fi astenia fizică, perturbări ale proceselor metabolice. Pentru a evita ceste neplăceri se impun măsuri de înlocuire a pierderilor de apă, săruri minerale şi vitamine. Acest lucru se poate realiza prin consumul a 2 – 4 litri de lichide zilnic, cât mai multe fructe şi legume. Acestea conţin apă, săruri minerale şi vitamine şi asigură în mod constant şi pe termen lung lichidul. Este indicat ca lichidele să nu fie prea reci, iar fructele şi legumele să fie bine spălate şi procurate din locuri autorizate care dispun de condiţii tehnice şi sanitare pentru comercializare.

Alte recomandări:

  • Expunerea la soare trebuie evitată pe cât posibil. În cazul în care ieşiţi este recomandată utilizarea umbrelei, a ochelarilor de soare, portul hainelor deschise la culoare şi acoperirea capului.
  • Activităţile fizice (agricultură, construcţii) este recomandat să se desfăşoare dimineaţa şi seara, nu în perioada în care temperaturile ating valori maxime.
  • Nu lăsaţi copiii în maşinile parcate la soare, petreceţi cât mai mult timp în spaţii umbrite şi răcoroase, în timpul zilei închideţi ferestrele şi aerisiţi încăperile noaptea, efectuaţi duşuri scurte de câteva ori pe zi.
  • Canicula poate provoca incendii sau poate întreţine incendiile de pădure provocate prin neglijenţă.

Pentru prevenirea incendiilor se vor respecta următoarele reguli:

  • Nu aruncaţi țigări aprinse la întâmplare, mai ales în zone cu vegetaţie uscată sau în apropierea depozitelor de furaje.
  • Nu depozitaţi materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podurile clădirilor.
  • Este interzisă folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în depozite de furaje, grajduri, magazii sau poduri.
  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt.
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, respectiv zece metri față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, carton asfaltat,textile, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat prin măsuri corespunzătoare.
  • Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.