Mai puțină birocrație pentru persoanele cu handicap

de | 05/07/2017 | Județean, Social

Un act normativ intrat în vigoare pe data de 30 iunie aduce o serie de facilități noi persoanelor cu dizabilități. Una dintre cele mai importante se referă la faptul că plata sumelor cuvenite pentru fiecare grad de handicap se va face din oficiu, fără a mai fi nevoie de vreo cerere în acest sens. Schimbarea s-a impus deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilități știau că trebuie să depună o cerere pentru a-și primi drepturile după obținerea certificatului cu handicap.

Noile prevederi stabilesc faptul că prestația socială (indemnizația și bugetul complementar) se acordă automat, după obținerea certificatului, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, așa cum prevedea varianta veche a legii. Pentru acordarea celorlalte drepturi cuvenite (bilete de călătorie, roviniete, etc.) este nevoie, în continuare, de cerere. Măsura este una de debirocratizare, astfel încât să se evite drumurile inutile și cozile la ghișee. O altă schimbare face referire la contestarea certificatelor de încadrare în grad de handicap. Astfel, de la 1 iulie, persoanele nemulțumite de certificatele emise de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Neamț le vor putea contesta doar la instanțele de contencios administrativ competente. Contestarea se va face la instanță de către titularii certificatelor, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, contestațiile fiind scutite de taxa judiciară de timbru.”

Magda Vasilache, purtător de cuvânt Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț

La nivelul județului Neamț, în primul semestru al acestui an au fost emise 3.200 de certificate de încadrare în grad de handicap și s-au înregistrat în total 360 de contestații. În peste 90% din cazuri, Comisia Superioară a respins contestațiile.

O nouă facilitate stipulată de OUG 51/2017 scutește persoanele cu handicap grav psihic și mintal de plata contribuției datorate pentru internarea în centrele rezidențiale. Această contribuție era în cuantum de 900 de lei lunar și era achitată de persoana cu handicap sau de familia acesteia. Acum, persoanele cu handicap grav psihic sau mintal nu vor mai plăti această sumă, contribuția rămânând valabilă pentru alte tipuri de handicapuri. În schimb, noua ordonanță restrânge obligativitatea plății doar la rudele foarte apropiate (părinți pentru copii, copii pentru părinți și soți). Anterior erau obligați și frații să suporte această taxă ceea ce genera numeroase situații dificile.

În județul Neamț sunt peste 19.400 de persoane cu diverse dizabilități, lunar fiind depuse în medie peste 500 de cereri de încadrare în grad de handicap.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.