Metoda ”accidentul” a mai făcut o victimă. Alte patru persoane și-au dat seama de înșelăciune

de | 05/07/2017 | Actualitate, Județean

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț s-au confruntat, în ultima perioadă, cu mai multe sesizări privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “accidentul”, patru din acestea rămânând sub forma tentativei, iar într-un caz înregistrându-se un prejudiciu de 4.100 de lei.

Conducerea Inspectoratului de Poliție a dispus toate măsurile pentru identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere penală. În toate situațile, persoanele necunoscute, sub pretextul implicării rudelor victimelor într-un accident rutier, au solicitat bani pentru soluționarea favorabilă a cazului. În patru cazuri, persoanele vătămate au întrerupt convorbirea pentru a verifica cele relatate, iar într-un caz s-a reușit inducerea în eroare a victimei, care a predat suma de 4.100 de lei unui bărbat care s-a prezentat la poarta locuinței. Având în vedere perioada premergătoare a concediilor și a faptului că, în acest timp, majoritatea celor plecați în străinătate aleg să se întoarcă în țară, vă recomandăm ca, atunci când sunteți anunțați despre producerea unui accident rutier în care au fost implicați cei dragi, să luați legătura cu membrii familiei pentru a verifica informația.” – comunicat de presă IPJ Neamț

Alte recomandări de la oamenii legii:

  • Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute în toiul nopții, cu atât mai mult nu înmânați bani necunoscuților, care pretind că sunt avocaţi şi vă reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.
  • În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
  • Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
  • În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicați în eveniment şi nici nu solicită sume de bani.
  • Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării.
  • Anunțați, în scurt timp, poliția despre orice tentativă de săvârșirea a unei astfel de infracțiuni!

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.