Aproape 40% dintre școlile din județ nu au pază

de | 16/07/2017 | Educație, Local, Social

Polițiștii nemțeni au tras linie, după ce anul școlar 2016 – 2017 s-a încheiat, și au centralizat informațiile referitoare la faptele antisociale care au avut loc în unitățile de învățământ. Conform oamenilor legii, în anul școlar 2016 – 2017 au fost înregistrate 20 de fapte de natură penală care au fost comise în incinta liceelor, colegiilor, școlilor profesionale și gimnaziale și o faptă în zona adiacentă acestora, cele mai multe fapte de acest tip având loc în mediul urban.

Pe genuri de infracțiuni, peste 50% din fapte sunt infracțiunile de loviri sau alte violențe, ce constau în incidente de agresiune simplă din joacă, fiind cauzatoare de vătămări corporale ușoare. Includerea unităților de învățământ identificate cu grad de risc în itinerariile de patrulare auto și pedestre ca punct obligatoriu de trecere, în special pe timpul sosirii și plecării elevilor la și de la cursuri, a constituit o prioritate, fiind efectuate o medie zilnică de 96 patrulări (22 în urban și 74 în rural) în zona adiacentă unităților școlare. De-a lungul anului școlar, a fost stabilită împreună cu conducerea unităților de învățământ agenda activităților instructiv-educative, pentru asigurarea participării polițiștilor la ședințele comitetului de părinți, la consiliile profesorale și cu elevii, în vederea prevenirii violenței în școli și în zona adiacentă acestora, fiind organizate 1072 participări la ședințe (598 în urban și 474 în rural).” – comunicat de presă Inspectoratul de Poliție Județean Neamț

Pe lângă problemele evidențiate mai sus de polițiști, o altă chestiune ce revine an de an, dar fără rezolvare, este paza unităților de învățământ. Aproape 40% dintre școlile din județ nu au niciun fel de pază.

Din cele 356 de unități de învățământ preuniversitar (96 în mediul urban și 260 în mediul rural), 142 de unități nu sunt asigurate cu nicio formă de pază. Referitor la acest aspect și în conformitate cu prevederile art.4 alin.1 din Leg.nr.29 din 2010 pentru modificarea și completarea Legii nr.35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, au fost efectuate informări pentru a se lua măsurile necesare de către persoanele responsabile să aloce fonduri necesare asigurării cu pază umană sau cu sisteme electronice de securitate, astfel încât, activitățile din unitățile de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță.” – comunicat de presă Inspectoratul de Poliție Județean Neamț

În anul școlar trecut oamenii legii din Neamț au organizat 226 de acțiuni, dintre care 86 privind absenteismul școlar, iar 114 privind respectarea regimului circulației rutiere. În urma abterilor constatate au fost aplicate 247 de sancțiuni contravenționale (186 în mediul urban și 61 în mediul rural).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.