Criza de personal din MAI duce la școlarizări „pe bandă rulantă”

de | 17/10/2017 | Național, Social, Util

Criza de personal din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne a fost cauzată de modul de calcul al pensiilor. Astfel, pentru a nu pierde niște beneficii importante, mulți polițiști, jandarmi și pompieri care îndeplineau condițiile de pensionare au decis să retragă din activitate.

Prin urmare, la nivelul MAI există, la acest moment,  criză de personal accentuată. Reprezentanți din Neamț ai polițiștilor, jandarmilor și pompierilor au recunoscut că nu prea mai au cu cine face treabă și că nevoia de angajări în sistem este foarte mare, altfel vor fi probleme în desfășurarea unor activități importante pentru protejarea populației, fie că este vorba despre ordinea publică, prinderea răufăcătorilor sau despre asigurarea măsurilor potrivite la incendii ori accidente rutiere.

Soluția pe care a găsit-o MAI reprezintă o noutate absolută: cetățenii care doresc să devină pompieri, jandarmi sau polițiști se pot înscrie, până la sfârșitul anului, la concursul de admitere, după care, în luna ianuarie încep cursurile. În mod excepțional, acestea durează un an, iar materia va fi structurată în asemenea mod pentru a fi însușită de cursanți în acest interval de timp și nu în doi sau trei ani, ca până acum.

Oferta școlilor MAI de agenți și subofițeri pentru sesiunea de admitere ianuarie 2018 este următoarea:

  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina – 1.300 locuri
  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca – 300 locuri
  • Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea – 280 locuri
  • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani – 350 locuri
  • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni – 350 locuri
  • Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti – 300 locuri

Tematica și bibliografia de concurs, etapele de înscriere a candidaților și planificarea probelor de concurs sunt afișate pe site-ul oficial al fiecărei unități de învățământ.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.