Arderea miriștilor poate… costa 6.000 de lei

de | 20/10/2017 | Rural, Util

Eforturile pe care pompierii le fac de multă vreme privind informarea populației cu privire la incendiile de vegetație (care au dus, în anii trecuți, la adevărate tragedii, inclusiv în Neamț) par să dea roade. În luna septembrie a acestui an au fost 20 de incendii de vegetație uscată, cu 25 mai puține față de perioada similară a anului trecut.

Aceste cifre ar fi contat mai puțin, însă, dacă inconștiența unui bărbat din satul Muncelu, comuna Ion Creangă, nu ar fi fost combătută eficient de pompieri. Evenimentul a avut loc săptămâna aceasta, când bărbatul a dat foc unor coceni de porumb. A vrut să curețe miriștea, dar nu s-a gândit o clipă că este în buza pădurii și că orice pală de vânt poate să ducă focul în direcția nedorită.

Focul pus de localnic era cât pe ce să „curețe” și pădurea, dar pompierii romașcani au salvat arborii. Intervenția a însemnat, printre altele, și sute de metri de furtun întinse pentru stingerea lizierei. În urma „curățeniei” au ars un hectar și jumătate de miriște și 30 de metri pătrați de arbori tineri și arbuști din marginea pădurii.

Gospodarul riscă o amendă destul de mare; conform legii, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoane fizice.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.