Magistrații nemțeni au protestat împotriva propunerilor de modificare a legilor Justiției

de | 18/12/2017 | Național, Justiție

Magistrații nemțeni și cei din județul Bacău și-au dat întâlnire luni seară, la ora 17.00, în fața Curții de Apel Bacău. Cei aproxiamtiv 50 de magistrați au protestat tăcut împotriva propunerilor de modificare a legilor Justiției, propuneri intens discutate în spațiul public și criticate de mai multe organizații.

Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, scria pe pancartele pe care le țineau în mâini participanții la acest protest.

Magistrații au stat în fața Curții de Apel Bacău timp de aproximativ o jumătate de oră, fiind supravegheați discret de un echipaj al Jandarmeriei, care stătea în mașină, la câțiva metri de locul protestului. Prin acțiunea de luni seară, procurorii din Neamț și Bacău s-au solidarizat cu colegii lor din toată țara, care au participat la acțiuni similare pe parcursul zilei.

De altfel, magistrații și-au exprimat nemulțumirea față de modificările la legile Justiției și în mediul online, prin postări în care încearcă să explice ce consecințe vor avea aceste modificări asupra unor situații diverse. Pe larg despre aceste consecințe, înRoman.ro a scris aici: Cum ne-ar putea afecta direct noile modificări ale Codului Penal și de Procedură Penală.

Ca urmare a aprobării de către Camera Deputaților a unor proiecte de lege privind domeniul justiției cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinței exprimate de peste 4.000 de magistrați și a recomandărilor Comisiei Europene, respectiv ca urmare a promovării unei inițiative legislative pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală care va duce la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite a asigura protecția victimelor și identificarea infractorilor, făcând astfel justiția penală ineficientă, judecătorii și procurorii români au decis să își manifeste în mod public dezacordul față de acestea în cursul zilei de luni, 18 decembrie 2017, în fața palatelor de justiție.

comunicat de presă Adunarea Generală a Procurorilor

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.