Atenție la sursele de încălzire! Pericolele de dincolo de confortul termic

de | 26/02/2018 | Județean, Util

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, confortul termic din locuinţe sau spaţii comerciale/ industriale este important,  dar mai importante sunt vieţile celor care locuiesc sau muncesc în aceste imobile. Compania care gestionează rețeaua de distribuție a gazelor naturale susține că este necesară o atenţie deosebită în folosirea instalaţiilor de încălzire atât cu gaze naturale, cât şi cu energie electrică.

Pentru a evita producerea de incendii:

  • nu utilizaţi surse electrice de încălzire improvizate ori cu defecţiuni;
  • nu utilizaţi prelungitoare şi prize care se încălzesc sau fumegă – pot duce la incendii devastatoare, cu pierderi de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.

Pentru a evita intoxicaţiile cu monoxid de carbon:

  • nu utilizaţi aparate racordate la coşurile de fum înfundate;
  • nu folosiţi aragazul pentru încălzirea locuinţei.
Pentru siguranţa noastră şi a celor dragi este necesar sa conştientizăm utilitatea aerisirilor – orificii practicate in perete. Acestea completează, acolo unde este cazul, aerul existent în încăpere în vederea arderii complete a gazelor naturale, evitând astfel producerea monoxidului de carbon. Totodată, evacuează gazele arse sau elimină eventualele scăpări de gaze naturale, reducând astfel posibilitatea acumulării lor în cantităţi care să producă evenimente deosebite (intoxicaţii, asfixii, incendii, explozii). – comunicat de presă Delgaz Grid

Pentru a preveni evenimente tragice, se recomandă:

  • utilizarea surselor omologate de încălzire electrică sau pe combustibili gazoşi;
  • montarea unor surse de încălzire trebuie realizată cu personal autorizat şi numai după verificarea instalaţiilor;
  • echipamentele de încălzire trebuie permanent supravegheate şi să nu fie acoperite cu materiale ce pot lua foc;
  • eventualele reparaţii trebuie făcute numai de specialişti, iar improvizaţiile trebuie eliminate.

Pentru orice sesizări legate de distribuţia gazelor naturale, dispeceratul de urgenţă gaze naturale al Delgaz Grid poate fi contactat la numerele de telefon: 0800.800.928  sau 0265.200.928.

Pentru zona de electricitate ( judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui) este disponibil Dispeceratul de urgenţă, destinat consumatorilor de energie electrică, ce răspunde la numărul de telefon: 0800.800.929. Astfel pot fi sesizate deranjamentele în alimentarea cu electricitate sau alte situaţii cu potenţial pericol: stâlpi sau conductoare căzute la pământ, apariţia unor arcuri electrice în tablouri de siguranţe sau firide etc.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.