În ziua semnării contractului pentru colectarea gunoiului s-au anunțat noi scumpiri

de | 05/04/2018 | Administrație, Economic, Local

Romașcanii și locuitorii comunelor arondate (zona 2) vor trebui să încheie contracte de salubrizare cu operatorul  Rossal. Firma din Roman a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Neamț pentru colectarea și transportul deșeurilor din zonă către stația de transfer și sortare de la Cordun, apoi către depozitul de la Girov.

Semnarea contractului s-a făcut miercuri, 4 aprilie, la Primăria Roman, în prezența primarilor din zona 2, a reprezentanților firmei și a reprezentanților Consiliului Județean și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) EcoNeamț.

Tariful fără TVA pentru ridicare gunoiului este:

  • 2,26 lei/persoană/lună în mediul rural;
  • 5,36 lei/persoană/lună în mediul ruban (în Roman);
  • 344 lei/tonă pentru persoane juridice.

Edilii au avut multe întrebări și nemulțumiri, mai ales din cauza prevederii conform căreia operatorul are dreptul de a executa bugetul local dacă un cetățean sau mai mulți nu au contract de salubritate ori au restanțe mai mari de trei luni față de firma de salubritate.

Principalele declarații ale lui Vasile Șendrea, directorul executiv al ADI EcoNeamț:

  • Partea de implementare va fi de cinci ani. Partea dificilă va fi cea financiară. Sperăm că în acești cinci ani să ajungem la un nivel de colectare ca cel din Uniunea Europeană.
  • Pe 12 aprilie este programată deschiderea ofertelor pentru depozitul de la Girov.
  • Tariful este stabilit pe persoană și este calculat în funcție de cheltuiala transportului deșeurilor de la platformă la stație.
  • Trebuie aprobată în Consiliul Local din fiecare localitate o taxă de salubrizare ce va fi aplicată celor care nu au contract de salubrizare. În alte localități din Neamț taxa este, dacă nu triplă, dublă. Nu e nicio amenințare, dar toți trebuie să aibă contract de salubritate.
  • Tariful nu cuprinde creșterea salariului minim pe economie și nici accizele pe carburanți. De aceea, în perioada următoare, după ce operatorul își va face calculul, va trebui să aprobați în Consiliul Local majorarea tarifului cu această creștere. În alte zone, majorare a fost de 60-70 de bani pentru o persoană.
  • Pentru cei care sunt plecați se poate institui o taxă specială, fiindcă ei, când vin acasă, produc gunoi.
  • În 90 de zile trebuie preluată infrastructura de către operator.
  • Acest proiect trebuie respectat, orice abatere înseamnă risc de sancțiunii din partea Comisiei Europene.
  • Bugetul local poate fi executat silit de operator din cauza celor care nu au contract de salubritate, iar administrația locală va trebui să se îndrepte împotriva acelor persoane fizice sau juridice.
  • În anul al doilea de contract se poate schimba graficul. Deocamdată, o dată pe săptămână operatorul trebuie să ajungă în mediul rural și să ridice gunoiul.
  • Primarii trebuie să pregătească o listă cu cetățenii și firmele și să o predea operatorului.
  • Numărul persoanelor este cel din statistici, de la nivelul anului 2014, pentru că atunci am început documentația.
  • În 2020 trebuie să ajungem la 40-50% deșeuri care să fie reciclate.
  • Începând cu anul 2 contractual, operatorul trebuie să vină cu soluții de cointeresare a persoanelor fizice și juridice. Dar trebuie să începem cu acest sprijin al operatorului, asstfel încât la sfârșitul perioadei de mobilizare de 90 de zile, să se ajungă la un grad de contractare de 70%.

Primarul Lucian Micu a spus că vor fi realizate campanii de informare împreună cu operatorul și că o colectare cât mai selectivă va duce la un preț cât mai avantajos.

Un alt primar a zis că tariful la agenți economic este destul de mare mare și este fix. Vasile Șendrea a răspuns că suntem cu mult sub tariful plafonat pentru 2018 și că, datorită tarifului pentru persoane juridice, operatorul poate compensa o parte din chletuieli de la agenții economici, „dar nu neapărat prin tarif, ci prin cantitatea colectată”.

O altă discuție a fost referitoare la cântărirea deșeurilor ce țin de firme, pentru că firmele plătesc un tarif pe tonă. Explicația a fost că nu se face o cântărire efectivă a cantității de deșeuri, ci că există un standard și un tabel, prin care, în funcție de suprafață și domeniul de activitate, se alocă o anumită cantitate.

Primarii s-au mai declarat nemulțumiți de platforme, unde sunt amplasate și frecvența lor, faptul că nu au fost consultați când s-au amplasat. Alții au spus că acum colectează selectiv și primesc bani, dar că Rossal nu-i va plăti pentru colectarea selectivă.

Doinel Grumezescu a fost preocupat de costul electoral al acestor noi reglementări.

Colectarea selectivă va fi o problemă, fiindcă avem de la găină la fierul de călcat. De cetățean nu te poți lua prea mult, că îți arată obrazul și îți spune că în 2020 am eu grijă de matale să nu mai fii. Se va ajunge la blocarea bugetelor locale, iar populația o veți găsi reticentă și foarte rece. Majoritatea care nu vor plăti nu vom avea ce să le executăm, pentru că nu au nimic. Într-un an ne vom bloca bugetul; în plus, 50% dintre cei care locuiesc în case nu sunt proprietari. Cum veți trage la răspundere persoanele?

Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni

Reprezentantul firmei le-a spus primarilor că le va oferi modele de hotărâri de Consiliu Local pentru toate întrebările și problemele ridicate de aceștia.

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.