Primăria Săbăoani, învinsă în instanță: ce se va întâmpla cu silozurile din centrul comunei

de | 12/04/2018 | Justiție, Rural

Familia Dămoc din Săbăoani a câștigat procesul împotriva Primăriei Săbăoani și a firmei Laricris, proces prin care cetățenii cereau anularea autorizațiilor de construire pentru cele două silozuri din centrul comunei. Familia Dămoc locuiește în imediata vecinătate a investiției firmei Laricris. Oamenii au sesizat autoritățile imediat ce s-a aflat că lângă curtea lor vor răsări două silozuri. Nu au fost ascultați și, după mai multe porți la care nu a răspuns nimeni, au ajuns la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Această instituție a dispus sistarea construcției (silozurile erau aproape ridicate la vremea aceea) – printre altele pentru că nu exista acordul vecinilor -, iar în cauză s-a înregistrat un dosar penal.

Decizia ISC nu a impresionat pe nimeni, lucrările au continuat, iar soții Dămoc au ales calea instanței. Procesul a început în 2016, iar în mai 2017 s-a dat soluția pe fond: Tribunalul Neamț dădea câștig de cauză cetățenilor pe care nu-i băgase nimeni în seamă. În urmă cu două săptămâni a venit și soluția instanței de apel.

Este o hotărâre judecătorească definitivă a Curții de Apel Bacău, nu mai este cale de atac în acest dosar. Clienții mei au obținut anularea autorizațiilor de construire și vor trebui despăgubiți moral; ei au solicitat o sumă simbolică drept despăgubiri, pentru a se transmite un mesaj, deși meritau să primească mult mai mult. Această hotărâre judecătorească dă ocazia Primăriei Săbăoani de a dispune demolarea sau mutarea construcției. Dacă Primăria sau alte instituții competente nu vor face demersurile firești, va urma un nou proces, prin care vom cere demolarea silozurilor.

Carmen Scurtu, avocatul familiei Dămoc

 

Noul proces, dacă se va ajunge din nou în instanță, va fi mai simplu pentru că există această hotărâre definitivă a Curții de Apel Bacău.

Ce a dispus Curtea de Apel Bacău: „Obligă pârâta Comuna Săbăoani, să plătească câte 4.000 lei reprezentând daune morale fiecărui reclamant Dămoc Francisc şi Dămoc Tereza. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate.Obligă pârâta Comuna Săbăoani să plătească 150 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reclamantei Dămoc Tereza şi suma de 900 lei reprezentând cheltuieli de judecată reclamantului Dămoc Francisc. Obligă pârâta Laricris TransSRL să plătească reclamantului Dămoc Francis suma de 750 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.”

Rămâne de văzut dacă decizia definitivă a instanței îi va sensibiliza pe acei anchetatori de la Poliție și/sau Parchet care pare-se că au uitat de dosarul penal nesoluționat de atâția ani.

Victoria familiei Dămoc trebuie să fie un  exemplu pentru toți cetățenii care se simt nedreptățiți și care spun resemnați că nu se poate face nimic. Se poate. Uneori e mai ușor, alteori este mai greu; dar se poate.

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.