USR Neamț: harta indemnizațiilor primarilor și viceprimarilor din județ

de | 14/04/2018 | Administrație, Județean, Politică

Reprezentanții USR Neamț au alcătuit o hartă a salariilor din administrația publică din județ. Mai exact, politicienii au centralizat indemnizațiile primarilor și ale viceprimarilor din Neamț, după majorările din ultima perioadă.

Conform hărții realizate de USR, cea mai mică indemnizație brută a unui primar din județ este în valoare de 7.600 de lei și sunt mai multe comune din zona Romanului în care primarii au această indemnizație: Bâra, Boghicea, Pâncești, Poienari, Bozieni, dar sunt primari și din alte părți ale județului care au aceeași indemnizație. În aceste unități administrativ-teritoriale, indemnizația brută a viceprimarilor este de 5.700 de lei.

Cea mai mare indemnizație o primește, după cum era de așteptat, primarul municipiului Piatra-Neamț. Dragoș Chitic are un venit brut de bază de 17.100 de lei, în timp ce viceprimarul Luminița Vîrlan are 15.200 de lei.

Scopul  hărții create de USR Neamț a fost acela de verificare a respectării Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

USR Iulian Bulai DSC3005

Am dorit să responsabilizăm primarii care nu au publicat lista cu salariile angajaților să o posteze pe site-ul instituției, fiind mai la îndemână de verificat comparativ cu obligativitatea de a publica lista la sediul instituției, stipulată în aceeași lege. Potrivit acestei legi, primăriile, dar și alte instituții finanțate din bani publici, trebuie să publice o listă cu salariile personalului plătite din fonduri publice de două ori pe an, pe 30 septembrie și 31 martie. Această obligație  a apărut ca urmare a unui amendament depus de USR și adoptat de Parlament.

Iulian Bulai, deputat USR

Nu toți primarii au publicat aceste informații. Conform autorilor acestei hărți, locuitorii din 12 comune nemțene nu pot să găsească online informatii despre salariile angajatilor din primarie: Bîrgăuani, Boghicea (avea lista publicată luna trecută, dar acum site-ul suspendat), Botești, Ceahlău, Drăgănești (nu au găsit site), Făurei, Gâdinți, Hangu, Petricani, Răucești, Urecheni și Văleni. Alte cinci unități administrativ teritoriale care au publicat lista fără a menționa și salariul primarului, respectiv Borca, Crăcăoani, Gârcina (nici viceprimar, doar secretar), Rediu și Vânători (au publicat hotărârea pe anul 2018, nu au atașat anexa). De asemenea, La Poiana Teiului există un litigiu privind salarizarea din fonduri publice, motiv pentru care pe lista publicată pe site figurează doar trei salarii (viceprimar, bibliotecar și asistent medical).

În perioada următoare, reprezentanții USR Neamț susțin că vor contacta primăriile unde informațiile nu sunt complete sau lipsesc și că vor cere Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț să verifice care sunt unitățile administrativ-teritoriale unde nu s-au respectat prevederile legale.

Harta poate fi studiată dând click aici!

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.