Copii dați afară din casă de tatăl beat

de | 09/05/2018 | Județean, Social

În fiecare zi a acestui an, doi copii din județ au fost matratați. Cifrele seci arată drama prin care mult prea mulți dintre copii, doar pentru că au avut neșansa de a se naște în familia nepotrivită.

Serviciul de prevenire și intervenție rapidă în cazuri de abuz din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a instrumentat, de la începutul acestui an și până la data de 30 aprilie, 260 de cazuri de maltratare a copiilor. Cel mai mare număr de dosare s-a înregistrat în luna aprilie, când au fost semnalate 72 de cazuri de abuz asupra minorilor din Neamț.

Ca urmare a tuturor acestor sesizări, specialiștii Serviciului de prevenire abuz au propus nouă măsuri de protecție specială, toate fiind plasamente în regim de urgență în centre rezidențiale și toate au fost pentru copii ale căror nevoi de dezvoltare erau grav neglijate. Unul dintre aceste cazuri face referire la un grup de cinci frați, dintr-o comună din județ. Mama acestora era plecată la muncă în străinătate, iar copiii au rămas în grija tatălui, care nu și-a asumat cu responsabilitate statutul de părinte. La un moment dat, pe fondul consumului de alcool, tatăl i-a dat afară din casă pe toți cei cinci copii și, întrucât nu a existat o altă soluție, membrii familiei extinse neasumându-și responsabilitatea creșterii lor, s-a decis instituirea măsurii de protecție într-un centru rezidențial. Celălalt caz este al altor patru frați, care proveneau dintr-o familie monoparentală iar mama, care tocmai născuse, era deja găzduită în centrul maternal al DGASPC Neamț împreună cu nou-născutul. Ceilalți patru copii rămăseseră în grija unei bunici și locuiau în condiții absolut improprii. În consecință, pentru a preveni separarea de mamă și pentru a oferi condiții decente de trai copiilor, s-a dispus plasamentul într-un centru rezidențial astfel încât să fie aproape de mama lor.” – comunicat de presă DGASPC Neamț

Conform specialiștilor, numărul cazurilor de abuz emoțional înregistrează o creștere semnificativă, cel mai adesea copiii devenind victime ale propriilor părinți implicați în divorțuri, fiecare reclamând celălalt părinte de abuz emoțional asupra copilului în speranța că acest lucru îi va ajuta ulterior la stabilirea custodiei.

Ca și în celelalte luni, au predominat cazurile de neglijare, fiind înregistrate luna trecută 32 de astfel de situații (25 în mediul rural și 7 în urban). În aprilie au mai fost cercetate și 6 cazuri de abuz fizic, 3 cazuri de abuz sexual, 17 cazuri de abuz emoțional, 7 cazuri de comportament delincvent, 2 cazuri de repatriere a copiilor neînsoțiți pe teritoriul altor state, etc.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.