Caravana Centenarului: filme gratuite pentru romașcani vineri

de | 23/05/2018 | Cultură, Local

Centenarul Filmului Românesc ajunge vineri, 25 mai, la Roman, iar romașcanii vor avea posibilitatea de a viziona gratuit două filme și de a-l asculta pe politologul Daniel Șandru. Politologul este profesor universitar, doctor la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași. A fost, în 2016, secretar de stat în Cancelaria prim-ministrului României, coordonator al Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului. După ce și-a dat demisia de onoare, s-a întors la Iași, unde coordonează  Departamentul Centenar al Primăriei Iași.

Începând cu ora 16.00, în sala de festivități a primăriei municipiului Roman se va reda documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe. Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor; iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu

După documentar, începând cu ora 18.00, pe ecranul din sala de festivități va fi proiectat filmul „Autobiografia lui Ceaușescu”. Prin acest film, Andrei Ujică a urmărit o formulă de documentar-eseu cu totul aparte: în majoritatea lor covârşitoare, filmul este constituit din imagini oficiale, cadre sau frânturi de sunet  surprinse în timpul pregătirii diverselor filmări oficiale. Actul de creație al acestui film a fost o muncă de selectare din tonele de peliculă şi bandă magnetică acele imagini care ar ști să exprime cel mai puternic şi esenţializat profilul reflexiv al lui Ceauşescu pe care regizorul, ca artist al imaginii, încerca să-l surprindă.

Evenimentul „Centenarul Filmului Românesc” este realizat cu sprijinul Primăriei Roman și al deputatului USR de Neamț, Iulian Bulai. Intrarea la cele două proiecții este gratuită.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.