Foto: LPS Roman promovează peste hotare „viață sănătoasă și oportunități egale prin sport”

de | 14/06/2018 | Educație, Local

Liceul cu Program Sportiv Roman promovează viața sănătoasă și sportul și printr-un  proiect în care sunt implicate șapte școli din Portugalia, Grecia, România, Italia, Polonia, Letonia și Spania.

„Viață sănătoasă și oportunități egale prin sport” este un proiect Erasmus+ finanțat de Uniunea Europeană, adresat elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani. Scopurile principale ale proiectului care va dura până în 2019 sunt: adaptarea programelor de învăţământ din școlile participante astfel încât să încurajeze practicarea sportului, activitatea fizică în aer liber, educația pentru o viață sănătoasă, includerea și integrarea ca instrumente de creștere a gradului de informare a elevilor în privința comportamentelor cu grad ridicat de risc, crearea de condiții care să încurajeze manifestarea spiritului civic, dezvoltarea personală și culturală.

Trei subiecte principale sunt abordate pe parcursul celor trei ani de proiect: Sănătate prin nutriție și sport, cu scopul combaterii obezității; Incluziune și dizabilitate; Sportul împotriva rasismului și xenofobiei ca modalitate de integrare socială.  Anul ascesta, principala temă este cea a inclziunii sociale a persoanelor cu diferite dizabilitati sau a celor defavorizate. Activitățile de diseminare pun în valoare schimbul de rezultate, de lecții învățate și de concluzii prin care beneficiarii proiectului vor să sensibilizeze comunitatea locală cu privire la modul în care privim diversitatea ca pe o șansă de schimbare pentru sine și pentru ceilalți, să discutăm cum privesc alte țări includerea socială și șansele egale, promovarea integrării și a drepturilor, creșterea preocupării pentru problemele de dizabilitate ale copiilor și tinerilor, precum și modul cum societatea îi ajută.

prof. Irina Pătrăuceanu, coordonator proiect

In perioada 21-27 aprilie a avut loc cea de a doua mobilitate cu elevii, în Spania, la școala gazdă, Institut Escola Mare de Déu del Portal din Batea, Catalonia, unde s-au desfășurat cercetări asupra limitelor arhitecturale în clădirile publice locale și magazine și alte spații, laborator de educație fizică cu jocuri sportive, workshop „pas inainte”, întâlniri cu asociațiile sportive locale ale persoanelor cu handicap – experiențe și soluții, competiție și expoziție de mandale.

Elevii din cadrul LPS Roman care au participat în acest proiect sunt Alexandru Stefan, Daria Rusu, Jesica Rusu și Alexandru Spânu din clasele a VII-a si a VIII-a.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.