Demers la Bruxelles pentru A8: „E de neconceput câtă rea-voință și sabotare poate exista din partea acestui guvern”

de | 20/06/2018 | Actualitate, Mișcare Civică, Național

Deputatul Iulian Bulai a fost singurul parlamentar român care a însoțit la Bruxelles delegația societății civile care militează pentru construirea autostrăzii Iași – Târgu Mureș. Miercuri, 20 iunie, delegația din România a participat la ședința inter-parlamentară a Comisiei de Transport și Turism din Parlamentul European – cu participarea comisarului pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger -, s-a întâlnit cu Kalima Deli, președinta comisiei de transport din cadrul Comisiei Europene (CE) și cu Corina Crețu, comisarul european pentru Politici Regionale.

Ultima întâlnire a fost și cea mai edificatoare pentru delegația din nord-estul României, Corina Crețu explicând încă o dată de ce nu se construiesc autostrăzi în țara noastră, o explicație pe care comisarul european a oferit-o și la Bacău, la întâlnirea cu cetățenii din urmă cu câteva săptămâni.

A fost o întâlnire fantastică cu doamna comisar Corina Crețu. Din aprtea dumneaei și a Comisiei europene există deschidere pentru construirea autostrăzii A8, dar statul român sabotează acest proiect, sabotează Moldova. România e singura țară din UE care beneficiază de fonduri pentru infrastructură din partea CE, dar pe care nu le folosește. Ate țări au mai multe proiecte decât bani alocați. Un alt aspect este că sunt bani europeni și pentru studiul de fezabilitate, 85% din costul acestui studiu se poate acoperi cu bani europeni, dar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) refuză să colaboreze în acest sens cu Banca Europeană de Investiții. Dacă acest studiu nu se realizează până în 2020, nu vom avea ce construi după 2021 încolo. E de neconceput câtă rea-voință și sabotare poate exista din partea unui guvern care nu vrea ca bunăstarea să ajungă și în Molodva.

Iulian Bulai, deputat USR

Mesajul delegației din România s-a văzut și în fața Parlamentului European, românii care susțin construirea autostrăzii A8 întâlnindu-s în fața clădirii Parlamentului. Românii au ajuns la Bruxelles datorită unui alt român, funcționar de mai mulți ani în Parlamentul European. Din delegație au făcut parte membri ai grupurilor de inițiativă „Moldova vrea autostradă” și „Împreună pentru A8”.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.