Exerciții de democrație în cadrul proiectului „Gândesc, vorbesc şi acționez Pro-integritate!”

de | 25/06/2018 | Educație, Județean

Prima etapă a proiectului regional „Gândesc, vorbesc şi acționez Pro-integritate!”, la care au participat și elevi romașcani, s-a desfășurat în perioada 18 iunie-23 iunie, la Centrul de agrement Oglinzi.

La startul competiției, alături de elevi din judeţele Sibiu şi Constanţa, s-au aliniat echipajele de la Liceul Tehnologic-Economic Administrativ Piatra-Neamț, Colegiul Tehnic ”Miron Costin” Roman, Liceul cu Program Sportiv Roman, Liceul ”Vasile Conta” Tîrgu Neamț, Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț şi Seminarul Teologic Ortodox ”Cuvioasa Parascheva” Agapia.

Echipajele participante au avut posibilitatea de a interacționa prin schimburi de întrebări sau intervenții punctuale în cadrul a 12 runde de dezbateri. Participanții au fost determinați să emită judecăți asupra unor „moțiuni” folosind criterii obiective și, totodată, să apere o poziție folosind argumente susținute de dovezi, nu doar de opinii.

Moţiunile au vizat aspecte privind integritatea profesională şi combaterea corupţiei, transparența decizională, responsabilitatea managementului şi consolidarea încrederii în instituțiile publice.

Arbitrii acestei competiții au fost elevii Colegiului Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti, coordonaţi de profesorul Mihai Cătălin-Mihăiță, câştigători ai competiţiei “Tinerii Dezbat”.

Din partea Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti a participat cms. şef Daniel Moldoveanu, iar Serviciile Judeţene de Anticorupţie din judeţele partenere, Neamţ, Sibiu şi Constanţa, au fost reprezentate de către cms. Rareș Bostan, cms. Alexandra-Elena Ivănuț şi cms. Anca Diana Frîncu.

În programul proiectului, elevii au beneficiat şi de momente de petrecere a timpului liber: seri distractive, karaoke, foc de tabăra, o drumeţie la Cetatea Neamț, unde au discutat cu cms. dr. Vitalie Josanu, şi o întâlnire cu lucrătorii de la Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Neamţ, care au prezentat o serie de tehnici de salvare.

Elevele Alis Ungureanu, Petronela-Andreea Proboteanu şi Mălina-Maria Rîndașu, coordonate de profesoara Simona Huţu-Ailoae, au câştigat premiul I şi vor participa la Sibiu, la cea de-a doua etapă a acestui concurs, alături de elevii de la  Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra-Neamț, Colegiul Tehnic ”Miron Costin” Roman, Liceul cu Program Sportiv Roman şi Seminarul Teologic Ortodox ”Cuvioasa Parascheva” Agapia.

Acest proiect a fost realizat de lucrătorii Serviciilor Județene Anticorupţie şi Inspectoratelor Şcolare Județene din Neamţ, Sibiu şi Constanţa și se încadrează pe linia evenimentelor educaționale menite să promoveze valorile cetățeniei active și democratice.

concurs dezbatere Oglinzi

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.